Du i Fokus
FilmUpplevelser

Top Gun: Maverick – en efterlängtad uppföljare

skriv ut
Tom Cruise och Val Kilmer slog igenom när Top Gun hade premiär 4 juli 1986. 36 år senare är uppföljaren, Top Gun: Maverick här, och bägge skådespelarna är självklart med!

Johan Jureskog med fru och bror

I måndags kväll var det stor galapremiär av Top Gun: Maverick. Flera av de inbjudna gästerna var som barn på julafton, fulla av förväntan. Johan Jureskog är en stor Top Gun-fantast och var en av dem som väntat många år på uppföljaren och var påtagligt berörd efteråt. Johan berättar lyriskt om musiken, flygscenerna och hans eget flygintresse.

– Jag är 11 år och ser Top Gun, sedan dess är mitt namn Johan Bengt Fox Jureskog. Fox är mitt callsign. Jag döpte till och med ett vin till El Zorro (Fox)! Den här filmen har förändrat mitt liv.

Vi som sett den första filmen vet att den börjar med en klassisk flygscen och så inleds även uppföljaren. Även musiken är från början densamma, men därefter upphör likheterna. Sen flyger Top Gun: Maverick bokstavligen iväg på egna vingar, även om bakgrunden och den förra filmen hela tiden ligger där och skvalpar. Återblickarna vävs snyggt in samtidigt som ett helt nytt scenario rullas upp.

Den här gången är Pete/Maverick (Tom Cruise) inte längre en ung stridspilot, utan testflygare vars projekt ska läggas ner. Han kallas in som instruktör för att utbilda de 12 bästa piloterna för ett alldeles särskilt, och såklart livsfarligt, uppdrag. Man ska spränga en depå skapad av en ansiktslös fiende, målet är 1 kvm stort, i en dal som är stort sett omöjlig att nå. Till saken hör att en av eleverna är sonen till hans döde partner Goose. Det låter lite som en Bond-film, men det funkar!

Rick Rossovich tillsammans med Zoran Slavic från UIP

Det är berörande och knappt ett öga är torrt i salongen. Publiken som strömmar ut ur biografen efteråt är mer än nöjda. Sorlet på bussarna som ska ta gästerna till efterfesten är glatt och uppsluppet. Väl framme på festen får vi möjlighet att prata med kvällens hedersgäst; Rick Rossovich som spelade Icemans (Val Kilmer) radaroperatör. Han är väldigt nöjd med uppföljaren där han är med kort i en begravningsscen.

Rossovich berättar att träningen inför första filmen var hård och att han fortfarande håller sig i god form. Kvällen till ära har han samma flygoverall på sig som han hade i filmen, han drar ner dragkedjan och visar en vältränad och stenhård mage. Hela intervjun finns HÄR.

Det är spektakulära flygscener, så där så man lutar med i svängarna och duckar för smällarna. Vi rekommenderar filmen varmt, men se gärna första Top Gun strax innan, för att fräscha upp minnet lite.

 

Här är bilder från kvällen:

 

Text och bild – Jikitas

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today