Du i Fokus
FilmUpplevelser

Fantastisk Glenn Close i The Wife

skriv ut
Hur länge kan man leva i en lögn? Hur länge orkar man leva i en lögn? Någonstans tar orken slut när någon annan gång på gång prisas och lovordas och man själv förringas och förminskas. Glenn Close får verkligen nog i filmen The Wife, som går upp på svenska biografer imorgon.

Joan och Joe är ett strävsamt par som träffades när Joan gick på skrivarkurs hos Joe. Hon gav upp sin egen karriär när det stod klart att det kvinnor skriver inte säljer. I fyrtio år har Joan sedan offrat sin talang och sina drömmar, istället har hon hjälpt och stöttat sin karismatiske make och hans raketkarriär i litteraturvärlden. De har hjälpts åt, men kanske inte riktigt delat rättvist på bördorna. När Joe tilldelas Nobelpriset har hon svårt att helt och hållet del hans glädje. Tillsammans med sonen åker de till Stockholm för att ta emot priset, men under resan får Joan nog. Med ojämlika förutsättningar har de byggt sitt långa äktenskap och Joan har nu nått sin brytpunkt. På kvällen när Joe ska ta emot Nobels litteraturpris, höjdpunkten på framgångssagan, bestämmer Joan sig till slut att det får vara nog.

Det speciella med filmen The Wife är inte att hustrun får nog – utan platsen och sättet hon får nog på. Filmen är inspelad både i Glasgow och Stockholm med svenske Björn Runge som regissör, ytterligare en nominering kanske… Extra roligt är det förstås att se bilder av Stockholm i en amerikans film med de största skådespelarna.

 

Detta är något av det bästa som visas på biograferna just nu. Suveräna skådespelarinsatser, fascinerande livsöden och snyggt filmad. Dessutom är det riktigt spännande att få veta lite mer om hur det går till runt Nobelpriset med mottagningar och ceremonier. Repliken ”I’m the kingmaker”  kommer att bli odödlig.  Mer än sevärd!

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 13 times, 1 visit(s) today