Du i Fokus
TeaterUpplevelser

A Christmas Carol ger julstämning

skriv ut
Den 7 december har klassikern “A Christmas Carol” nypremiär på Folkoperan i Stockholm. 200 år efter Charles Dickens födelse är intresset fortfarande stort för den humoristiska och allvarliga berättelse om den bittre Ebenezer Scrooge. “A Christmas Carol” har blivit en populär jultradition för hela familjen och den hjärtliga historien med de välkända julsångerna sätts upp för åttonde gången i ordningen.

Julsagan om den snåle Ebenezer Scrooge är en av Charles Dickens mest populära berättelser. Den sattes upp varje jul i Stockholm under stora delar av 80- och 90-talet och för nio år sedan väcktes traditionen till liv igen när Pernilla Isedal satte upp den klassiska historien med ny regi. Hennes version av “A Christmas Carol” är en genuin engelsk musikteaterversion med brittiska skådespelare och sångare i rollerna samt flera barnskådespelare. Föreställningen har blivit en etablerad jultradition och visar år efter år att den över 170 år gamla sagan är lika aktuell idag som på 1800-talet.

Berättelsen utspelar sig i ett kallt och snöigt London år 1843. Den snikna och bittra Ebenezer Scrooge fnyser åt allt vad kärlek, gemenskap och familj innebär. Han bryr sig endast om sig själv och sina affärer. Plötsligt en julnatt får den kallsinniga gubben besök av tre andar som tar honom med sig på en resa genom tid och rum som kommer förändra Ebenezer Scrooge på djupet.

Föreställningen är helt på engelska, men är lättförståelig och kan ses av hela familjen. Har man ingen julkänsla förr, så har man det definitivt när man går ut ur teatern!

“A Christmas Carol” spelas den 7-23 december på Folkoperan i Stockholm.

 

Text och bild – pressmaterial

Visited 32 times, 1 visit(s) today