Du i Fokus
Upplevelser

Behåll din sommarfeeling – gör svampplockning till ett äventyr

skriv ut

Att sommaren är slut innebär inte att campingnätterna behöver vara det. Allt fler har kommit på att fritidsfordon är idealiska om man vill göra höstens svampplockning till ett roligt skogsäventyr. Kort och gott en egen värmestuga med hög mysfaktor – och doften av smörstekta kantareller.

Men var hittar man svamparna och vad ska man tänka på?

Magnus Näsholm är ordförande i Svampkonsulenternas Riksförbund och har stenkoll på var delikatesserna trivs som allra bäst.

– De flesta matsvampar vi plockar vilt lever i symbios med träd och många har ett favoritträd. Namnen kan avslöja var de trivs bäst, exempelvis asp- och björksopp. Inom tio meters radie är bästa chansen att hitta svamparna, säger Magnus.

– Karl-Johan har sin trädkompis i granen, medan kantarellen inte är så kräsen. Den trivs bara det finns träd i närheten.

Det finns runt 10 000 svamparter i Norden och ungefär 100 av dem är goda matsvampar. Gyllene kantareller, majestätiska Karl Johan (stensopp), andra soppar, riskor och kremlor. Naturens eget kostnadsfria skafferi bara väntar på dig. Och just kantarellen, skogens guld, är kanske den mest åtråvärda av svampplockare.

– Det vi kallar svamp är i själva verket en fruktkropp medan själva individen växer under mark. Och den växer ofta på samma ställe år efter år, till och med i sekler, säger Magnus. Därför går rikliga kantarellställen ofta i arv genom generationer och blir nästan som heliga platser i skogen för de som känner till dem.

Efter regn, sol och värme ligger det mycket i uttrycket ”att växa upp som svampar ur jorden”. Men även i svamparnas värld är det skillnad på hastighetsmätaren.

– Kantareller växer långsamt, det kan ta flera veckor innan de är stora och ståtliga. Karl-Johan däremot kan vara förstörd efter några dagar. Hittar du kantareller, så ha dem under bevakning och låt dem växa. Däremot ska du plocka en fin Karl-Johan direkt, säger Magnus.

Som expert i ämnet, vad vill du skicka med till svampplockarna i höst?

– Är du nybörjare är det smart att köpa en ny och modern svampbok med inriktning på just matsvampar och lära dig hur de ser ut, säger Magnus och avslutar med det kanske viktigaste expertrådet av dem alla: Är du inte 100 procent säker på vilken svamp du plockar? Då ska den stå kvar i skogen!

Experten tipsar:

• Plocka i korg eller papperspåse. Använder du plastpåsar kan bakterier frodas även i matsvampar.

• Grovrensa med kniv och borste i skogen. Då slipper du att ta med smuts och angripna svampar hem.

• Se till att mobilen är laddad om du behöver ringa eller bli nådd.

• Ta med en visselpipa. Den hörs bra i skogen om du känner dig vilse.

• Ett enkelt första förband är bra att ha om olyckan skulle vara framme.

• Leta gärna svamp minst två och två. Är du ensam, så tala om vart du tänker åka.

Plocka inte…

… vita svampar med vita skivor, det har exempelvis vit flugsvamp. (Snöbollschampinjonen ser ut som den vita flugsvampen, men har bruna skivor)

… bruna svampar med bruna skivor.

… svampar med ring eller strumpa – det har många flugsvampar.

… soppar med röd eller rosa undersida. Gallsoppen, som har röda sporer, är inte giftig, men den skarpa smaken kan förstöra en hel svampstuvning.

… små svampar som är mindre än tre centimeter. Det kan vara svårt att se skillnad på unga svampar, exempelvis vit flugsvamp och snöbollschampinjon.

Det går att plocka svamp utan att campa också, men det är inte lika mysigt!


Text och bild – HRF/Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund 

Visited 159 times, 1 visit(s) today