Du i Fokus
ResorUpplevelser

Zlatni Rat – stranden för häftigaste bilderna

skriv ut
Zlatni Rat är en av världens mest fotograferade stränder som ligger i kustorten Bol på södra sidan av ön Brac i Kroatien. Stranden liknar en hajfena och sträcker sig nästan en halv kilometer ut i Adriatiska havet.

Stranden är ett naturligt fenomen och återfinns ingen annanstans i välden. Eftersom formen är naturlig så ändrar spetsen form kontinuerligt och vänder sig åt vänster eller höger beroende på vindens riktning. Med sitt unika utseende har Zlatni Rat blivit ett kännetecken för Bol och ön Brac och är numera en av världens mest fotograferade stränder. Stranden rankas dessutom som en av världens tio vackraste.

Uppifrån är stranden kritvit, men det är inte sand som man kan tro – utan små vita runda stenar. Samma vita sten som är karakteristik för Brac och finns på hela ön. Man ska räkna med mycket folk här, särskilt under sommaren, då kommer även båtar från andra närliggande öar. Men kommer man tidigt på morgonen eller i början och slutet av säsongen så är där gott om plats. Solnedgången är magisk och något värt att stanna hela dagen för.

Området runt Zlatni Rat sjuder av aktiviteter under sommaren. Snorklingen och dykningen är fantastisk, vattnet är kristallklart, det blir djupt snabbt och under ytan finns en fantastisk värld av färggranna fiskar. Det är dock lite strömt då och då, så man ska gärna ha sällskap och koll på varandra. Här finns även möjlighet till olika vattensporter eller utflykter med båt. Förutom sol, bad och avkopplande dagar på stranden förstås.

För att nå Zlatni Rat måste man först och främst ta sig till Brac. Man når ön med färjan från Split som tar ca 45 minuter och går flera gånger om dagen. Det enklaste är att hyra bil redan i Split, om man inte har en egen. Från hamnen Supetar på Brac tar det sedan ungefär en timme att köra till Bol. Vägarna är typiska alpvägar som klättrar uppför bergen ungefär tusen meter, innan de går lika mycket neråt igen. Det gäller alltså att ha koll på bromsar och skicket på bilen innan man ger sig på att köra på ön.

Bluesun Elaphusa fd Grand Hotel

I Bol finns ett flertal trevliga ställen att bo på, för alla plånböcker och smaker. Vi kan rekommendera Bluesun Hotel Elaphusa som är tre hotell sammanbyggda till ett större resort. Hotellet ligger en kort promenad från stranden Zlatni Rat och Bols centrum. Här finns både inomhus- och utomhuspool, flera tennisbanor, en bowlinghall samt det största friskvårds- och fitnesscentret på ön. Rummen är rymliga och utsikten från balkongen är magisk. Strandpromenaden går hela vägen mellan Bols centrum och Zlatni Rat, den är bred och fin och fungerar även för den som har lite svårt att gå.

Ett besök i Bol och stranden Zlatni Rat är faktiskt ett ”måste” när man är på Brac. För att göra stranden helt rättvisa måste man även se den uppifrån. För bästa utsikt och de härligaste bilderna åker man till Vidova Gorna en alldeles molnfri och klar dag. Vädret kan dock ändras på bara några minuter – så lite tur måste man också ha. Det tar någon halvtimme att åka från Bol, vägen går genom pinjeskogen som finns över hela ön. Ta god tid på er och njut sedan av den magiska utsikten som är något alldeles särskilt.

Utsikten över Zlatni Rat eller den Gyllene Udden är något man aldrig glömmer!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 37 times, 1 visit(s) today

Ett svar på ”Zlatni Rat – stranden för häftigaste bilderna

Kommentarer är stängda.