Viking Glorys första jul

skriv ut

När ett barn firar sin första jul är där mängder med julmat, julklappar och julpynt. När Viking Glory firar sin första jul finns både julmaten och klapparna, men pyntet kunde man slösat betydligt mer med.

I mars -22 började Viking Glory gå i trafik mellan Stockholm och Åbo. Nu firar hon sin första jul och vi klev ombord för att kolla in julmaten och julstämningen ombord. Viking Glory är ett elegant fartyg, lite finlandskryssning 2.0 kanske man kan säga. Här finns ingen nattklubb men väl en scen med både musik och show. På ”Torget” är det högt i tak, bokstavligt talat och trivsamt att umgås eller sitta och jobba.

Glory är ingen partybåt och det märks på gästerna ombord. Här är mest par, något äldre, även om det även finns en och annan barnfamilj också. Miljön är harmonisk och tempot är rätt lugnt var man än befinner sig. Trivsamt är nog rätt ord. Men var är julen? Här finns en och annan julgranskula, några girlang och nån gran – men den där rätta julstämningen har man inte lyckats med. Här skulle man kunna få till en helt fantastisk jul i den fina miljön, något vi faktiskt tagit förgivet efter att ha sett Viking Cinderellas pyntning någon dag tidigare.

Självklart finns här en julbuffé, i den stora bufférestaurangen ”The Buffet”. Här är väldigt juligt, i alla fall vid maten, i själva matsalsdelen finns ingenting… Här skulle man kunna pynta i fönstersmygarna, hänga kulor och girlanger lite här och där och göra jättefint.

Maten då, är den julig? Ja, det är den utan tvekan. Här hittar vi Östersjöns godaste Janssons frestelse! Här finns inte mängder med olika sillsorter, istället har man valt ut några av de populäraste. Däremot har man både svensk och finsk julskinka, skillnaden är saltet får vi förklarat för oss. Kul! Vi visste inte ens att det fanns en finsk variant av julskinka.

Här finns alla traditionella rätter som köttbullar, prinskorvar och även små portioner av lutfisk. Smakerna sitter där de ska och lutfisken har precis rätt konsistens. Överhuvudtaget är maten väldigt god och det finns bra växtbaserade alternativ för den som önskar det. Allt vackert serverat i fina skålar och karotter, utom de olika lådorna som serveras i folieformar.

Det vi kan sakna är lite fler efterrätter, där är mest glass med olika tillbehör, och godis. Tårtor och mindre godbitar finns nästan inte alls. I menyn på Vikings Lines hemsida står att det ska serveras en desserttallrik vid bordet, men det ser vi först efteråt. Här finns dock en slags mjuk pepparkaka som vi inte kan hitta i menyn – kanske är det den som menas?

Nog finns här några barnsjukdomar som säkerligen kommer att åtgärdas till nästa år. Vi är är dock nöjda och går definitivt inte hungriga därifrån. Den där Janssons frestelsen kan vi leva länge på. Och som enda fartyg på Östersjön bjuder man på en väldigt speciellt show ombord. Lexington Hotel tar sin början direkt när gästerna kommer ombord. På Torget får vi en några minuter kort introduktion om kvällens show, som sedan fortsätter i Vista Room senare på kvällen och avslutas dagen därpå precis innan vi kommer tillbaka till Stockholm. Ett kul koncept och en helt suverän show. Kan vara det proffsigaste som visats på en Finlandsbåt.

Ett dygn ombord på Viking Glory gör ingen besviken. Fartyget känns lyxigt, maten är god och underhållningen proffsig – men är det jul så ska det kännas juligt. Detta är ju Glorys första jul, så det finns ju förbättringspotential. Vi hoppas på mer julpynt och mys nästa år.

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Film – Jikitas