Du i Fokus
Resor

Venedig – en underbar stad på vatten!

skriv ut
Det finns några “måsten” i varje globetrotters liv, för många är det Venedig. Staden som är byggd på hundratals lerbankar i Adriatiska havet. Romantiska Venedig lockar varje år mellan tio och tjugo miljoner besökare och det är inte alls konstigt!

Tittar man på Wikipedia finner man “Venedig (på venetianska Venesia, på italienska Venezia) är en stad i nordöstra Italien, belägen i och omkring en lagun vid Adriatiska havets norra del. Staden är huvudstad i regionen Veneto och huvudort i provinsen Venedig. 1987 fick staden och dess lagun status som världsarv. Invånarna kallas venetianare och vissa talar ett romanskt språk kallat venetianska men italienska är det vanligaste språket.” Men det är så otroligt mycket mer!

I Venedig ser man nästan inga bilar (de finns bara utanför stadskärnan), här går man eller tar egen båt, gondol eller båttaxi. Att ta sig fram till fots är relativt lätt men har man svårt att gå kan det vara besvärligt att ta sig fram som turist då gatorna är ojämna och det finns många trappbroar att ta sig över. Det är mängder med gränder, 450 broar och 150 kanaler så risken att man går vilse är överhängande – men det gör inget! Alltid hittar man något spännande ställe som man inte hade hittat annars och snart kommer man till en plats man känner igen.

vy över kanaler Venedig

Det enklaste sättet att ta sig någonstans i Venedig är att åka båt, särskilt längre sträckor. Det vanligaste färdmedlet är vaporetton, en slags vattenbuss, som har flera linjer runt Venedig och genom Canal Grande samt till öarna runt om. Att åka gondol är annars ett klassiskt sätt att ta sig fram även på de mindre kanalerna som skär genom Venedig och är ett ”måste” för många turister. En tur kostar från 80 Euro per gondol, för det priset får man ca 30 minuters rundtur i kanalerna. Det är en upplevelse, det ska villigt erkännas. Från gondolen ser man de viktigaste platserna som Rialtobron (Ponte di Rialto), Suckarnas bro (Ponte dei Sospiri) och Canal Grande som är huvudkanalen i staden.

Rialtobron Ponte di Rialto Venedig
Rialtobron (Ponte di Rialto)

Venedig är en otroligt vacker och romantisk stad. Gränderna är många, caféerna och restaurangerna trängs vägg i vägg med varandra, musik och kultur finns med överallt i form av underhållning på restaurangerna, artister i gränderna och på torget. Man ska inte missa Markusplatsen med den nittionio meter höga Kampanilen, det marängvita Dogepalatset och den praktfulla Markuskyrkan. Hit hittar man alltid tillbaka och det är en bra plats att utgå ifrån.

Markusplatsen Venedig
Markusplatsen

När man är trött i fötterna och nöjd med dagen tar man gärna plats på ett kafé eller vid ett restaurangbord. Här njuter man av något gott att äta och dricka medan man tittar på folklivet i en stad utan bilar. Njut av tystnaden, det svaga sorlet, kanske en serenad från en gondol och den härliga värmen.

I varje butik hittar man karnevalsmasker som är typiska för Venedig och merinoglas. Venetianare är duktiga på hantverk och allt är vackert utsmyckat. Titta bara på gondolerna som är fantastiska hantverk. Varje del av gondolen kräver trä av viss täthet och vikt, fuktkvot och lagringstid. Förutom valnöt används ek, lärk, mahogny, körsbär, alm, lind och bok. De svarta gondolerna smyckas sedan med vackra detaljer och sköna säten för att fulländas.

Gondoler Venedig

Även om Venedig är romantikens huvudstad så är det en intressant plats för alla, men visst är det kärleksparen som dominerar. Det är en stad som är gjort för ett stopp på bröllopsresan eller en långkryssning, däremot inte för en längre vistelse. En weekend räcker bra för att uppleva staden och dess utbud. Men det är ett absolut måste för en globetrotter!

Resfakta

Att flyga direkt till Venedig tar ca 2,5 timme med direktflyg. Det är ingen tidskillnad mellan Sverige och Italien. Språket som talas är Italienska och engelska. Man använder Euro och prisnivån är något lägre än i Sverige. Maten på restaurangen kostar ungefär som i Sverige. Alkoholdrycker och kaffe är ofta billigare. Hotellpriserna varierar med säsong, och kostar allt från 1000 kronor och uppåt.

Suckarnas bro Ponte dei Sospiri Venedig
Suckarnas bro (Ponte dei Sospiri)

 

Bilder och text – Marlene Rindå

Visited 41 times, 1 visit(s) today