Du i Fokus
Resor

Vandra genom Kanarieöarnas höga berg och djupa dalar

skriv ut
På Kanarieöarna kan man njuta av mer än enbart sol och bad. Ögruppen har vandringsleder optimala för vandrings- och löpentusiaster. De som vill utforska Kanarieöarna till fots kommer få möjlighet att uppleva några av världens äldsta regnskogar, smaragdgröna laguner och fantastiska utsikter. 

Kanarieöarna består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera.

Isla de Lobos, Fuerteventura

Den lilla ön Isla de Lobos, som ligger endast 2 kilometer utanför Fuerteventuras kust, var obebodd av människor fram till 1865 då en liten skara människor bosatte sig här. Som turist behöver man ett särskilt tillstånd för att besöka ön och på detta sätt ser man till att bevara den orörda naturen. Besökaren får lov att stanna på ön i upp till fyra timmar, vilket ger en möjlighet att upptäcka någon av vandringslederna, fyrtornen Martiño och Puertito eller lämningarna från den gamla fiskebyn.

Längd: 2 timmar (7 km)

Höjd: 22 meter

Svårighetsgrad: Låg

Los Gracioseros, Lanzarote

Trekkingrutten som går genom Lanzarotes månlika landskap, används av såväl ortsbor som turister. Uppmärksamma att distansen som går längs klipporna i Famara på den norra delen av ön endast är för de mer erfarna vandrarna.

Längs den kullerstensbeklädda vägen mellan byn Yé och Guinate har man en fantastisk utsikt över Lanzarote och El Río; det vatten som skiljer öarna Lanzarote och La Graciosa åt. När man väl tagit sig ner till kusten kommer ett dopp i havet väl till pass, innan man börjar vandringen tillbaka.

Längd: 3 timmar (7 km)

Höjd: 358 meter

Svårighetsgrad: Medium till hög

Ruta de la Plata, Gran Canaria

Innan moderna vägar byggdes använde öborna på Gran Canaria dessa hundra år gamla vandringsleder för att komma från en plats till en annan. Med tiden blev Ruta de la Plata övergivet och används idag bara av vandringsentusiaster. Leden är väl uppskyltad och har en varierad terräng av bland annat skog och både stenlagda och asfalterade vägar. Längs färden kan man se Roque Nublo, en av de högsta vulkantopparna i världen.

Längd: 5 timmar (13 km)

Höjd: 838 meter

Svårighetsgrad: Medium

Klättra vid Teide, Teneriffa

Teide är både en nationalpark och ett berg, som med sina 3718 meter över havet är det högsta berget i Spanien, den tredje högsta vulkanen i världen samt klassificerat som ett världsarv på UNESCO:s världsarvslista. För en vandring här måste man ha förhållandevis god fysik och vara beredd på en hastig höjdförändring. För de som vill ha en mer avslappnad upplevelse finns både linbana och möjlighet att ta bil men oavsett färdmedel är solnedgången över bergstopparna värt ett besök.

Längd: 6 timmar (9 km)

Höjd: 1194 meter

Svårighetsgrad: Hög

Caldera de Taburiente, La Palma

Naturområdet Caldera de Taburiente ligger i de centrala delarna av ön La Palma och kännetecknas av sina spektakulära, nästan 2500 meter höga bergstoppar. 1957 förklarades området till nationalpark och är idag en av öns huvudattraktioner. Caldera de Taburiente har flertalet olika vandringsleder som slingrar sig mellan tallar och raviner. Var väl förberedd på den stora temperaturskillnaden, då graderna sjunker avsevärt ju högre upp man når. För erfarna vandrare är nationalparkens högsta punkt och utsiktsplatsen Roque de los Muchachos ett måste.

Längd: 6,5 timmar (11,5 km)

Höjd: 2426 meter

Svårighetsgrad: Medium

Contadero – El Cedro, La Gomera

Genom Garajonay Nationalparks subtropiska skogar och fram till det 150 meter höga vattenfallet El Cedro, går vandringsleden Contadera – El Cedro. Under denna rutt är det viktigt att ha ordentliga vandringsstövlar samt långbyxor som skydd för den taggiga och snåriga vegetationen. För den uthålliga väntar en belöning i form av övernattningsmöjligheter och restaurang i den lantliga gården i närheten av vattenfallet vid El Cedro.

Längd: 3,5 timmar (6 km)

Höjd: 551 meter

Svårighetsgrad: Medium

Camino de Jinama, El Hierro

Vandringsleden Camino de Jinama på ön El Hierro är en historisk led som användes av öborna innan vägar byggdes på 1950-talet. Leden är känd för sin utsikt över det enastående landskapet och är uppdelad i två olika etapper. Den första är den mest utmanande, då den har en mycket skarp lutning, den andra som går från Caridad-klostret till San Andrés-kapellet är däremot mestadels platt.

Längd: 3 timmar (8 km)

Höjd: 885 meter

Svårighetsgrad: Svår

La Graciosa

Ön La Graciosa är endast 29 kvadratmeter stor och har knappt 700 invånare, vilket gör ön till ett riktigt paradis för den natur- och vandringsintresserade. La Graciosa är också en del av den större naturparken och skärgården Chinijo. Den ungefär 30 minuter långa vandringsleden som finns på ön leder fram till vulkanen Amarilla Mountain och längs vägen är det fritt fram att ta ett svalkande dopp på någon av de folktomma stränderna El Salado, La Francesa eller La Cocina. Den sistnämnda är kanske den mest speciella av de tre, med dess smaragdgröna vatten som står i kontrast till bergets toner av orange och ockra.

Längd: 30 minuter

Svårighetsgrad: Låg

 

Kanarieöarna har med andra ord väldigt mycket att erbjuda för den som vill se mer än badstränder.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 6 times, 1 visit(s) today