Du i Fokus
Resor

Vackraste tågresorna i Norge

skriv ut
En tågresa måste inte bara vara ett sätt att förflytta sig – den kan också vara en upplevelse i sig. Särskilt i Norge. Här är grannlandets sju vackraste tågresor.

I Norge är tåget en del av äventyret. Författaren Jan Helge Østlund har skrivit flera böcker om Norges tågresor och menar att Norge har högt anseende bland Europas järnvägsentusiaster.
– Schweiz och Österrike erbjuder hård konkurrens, men jag skulle ändå säga att Norge ligger i toppen bland europeiska järnvägsdestinationer. Det finns snabbare tåg längre söderut, men vi ligger högt i kurs vad gäller historia, intressanta destinationer och vacker natur. Att åka tåg i Norge handlar lika mycket om alla unika, vackra och avkopplande upplevelser under resan som att nå fram till slutmålet, säger Jan Helge

1. Nordlandsbanen
Nordlandsbanen är unik eftersom det är den enda norska järnvägen som passerar polcirkeln. Sträckan är 729 kilometer lång och går mellan Trondheim och Bodø. Den är känd för att susa förbi vackra landskap som skiftar från typiska kustlandskap till små byar och höga bergspassager. I maj 2018 utsåg den engelska tidningen The Guardian Nordlandsbanen till en av världens 18 bästa tågresor.

2. Bergensbanen
Med Bergensbanen åker man från Oslo genom de vackra fjällen i Gol, Geilo, Hallingdal och Finse tills man kommer till den magnifika glaciären Hardangerjøkulen och den sista branta biten som går ner till slutdestinationen Berge. En resa på sju timmar som går högre än något tåg i Norge och särskilt omtyckt efter att NRK (Norges motsvarighet till SVT) visade hela Bergensbanen på tv, minut för minut., Många passar på att hoppa av tåget i Myrdal och ta en tur på järnvägslinjen Flåmsbana.

3. Dovrebanen
Under denna sju timmar långa tågresan mellan Oslo och Trondheim passerar du flera berömda nationalparker i Gudbrandsdalen, Rondane, Jotunheimen och Dovrefjell. Har du tur kan du se en myskoxe utanför fönstret. Familjen stannar med fördel till vid äventyrsparken Hunderfossen Familjepark i Lillehammer på vägen.

4. Raumabanen
Raumabanen är en av Norges vackraste och vildaste järnvägslinjer enligt NSB. 114 kilometer lång sträcker den sig mellan Bjorli ner till Åndalsnes, med höjdpunkter som Romsdalen, Trollveggen och Kyllingbron. Raumabanen är särskilt anpassad till turister med panoramafönster och turistinformation på sommaren. Ett tips är att ta en avstickare med Raumabanen om du ska resa med Dovrebanen – i sådana fall går du av Dovrebanen i Dombås.

5. Flåmsbana
Kanske Norges mest populära tågresa, trots att den bara tar drygt en timme. Mer än en halv miljon turister fascineras av den branta turen från Myrdal ner till Flåm, som ligger långt inne i Aurlandsfjorden. Resan tar dig från fjorden till bergstopparna. Resenären kan förvänta sig dramatiska vattenfall, dalar och fjäll.År 2014 utsåg Lonely Planet järnvägen Flåmsbanan till världens mest fantastiska tågresa.

6. Sørlandsbanen
Den åtta timmar långa tågresan mellan Oslo och Stavanger har inte samma flådiga rykte som Bergensbanen eller Flåmsbanen, men den är ett mycket trevligare och tjusigare alternativ till motorvägen. Sørlandsbanen gör det lätt att ta sig från Oslo till de vackra kustlandskapen i södra Norge. Den är särskilt populär bland familjer tack vare attraktioner som nöjesfältet Bø Sommarland och djurparken Kristiansand Zoo. På sin väg mot havet passerar man genom dalar och skogar.

7. Rørosbanen
Rørosbanen är Norges äldsta järnvägsförbindelse mellan två landsdelar. Den öppnades redan 1877 och går mellan Hamar och Trondheim. Under fem timmar passerar den genom orörda naturområden och mystiska skogar i Østerdalen innan den fortsätter till den UNESCO-listade staden Røros och vidare till Støren. Med lite tur kan du få syn på älg, järv, lodjur, varg och björn i skogarna.

 

Text och bild – Visitnorway/Innovasjon Norge

 

Visited 145 times, 1 visit(s) today