Du i Fokus
ResorUpplevelser

Upplev en traditionell julmarknad i Tallinn

skriv ut
rådhustorget talinn

Julmarknader älskas över hela världen och ingenstans finns det så många, så mysiga och så djupt rotade som i Europa. En av de mysigaste och mest traditionella heter Tallinna Jöuluturg och finns förstås i Tallinn som namnet avslöjar. På Rådhustorget dukar man upp med marknadsstånd i långa rader, snöskulpturer (när snön tillåter), levande djur och förstås en jättestor julgran. Här saknas inget när Estländarna förbereder sin jul!

Under 40 dagar fylls torget i Gamla Stan i Tallinn av pittoreska marknadsstånd, juldekorationer, sång, dans och mat. En julmarknad som den engelska tidningen The Times listat som Europas bästa. Julmarknaden i denna gamla Hansastad påminner verkligen om äldre tider. Rådhustorget och de kringliggande gränderna i Gamla stan sjuder av aktivitet. Här och där syns figurer i tidsenliga kläder. Doften av glögg och brända mandlar är tydlig och julmusiken flödar över hela torget!

hantverk tallinn

I hjärtat av julmarknaden står Estlands viktigaste julgran och omkring den små julstugor och marknadspaviljonger. Att bara gå omkring, insupa dofterna och känna atmosfären räcker långt. Men att sitta ner i någon av de små caféerna och värma sig gör besöket ännu mysigare. Torget myllrar av liv och rörelse, allt är enligt traditioner sedan lång tid tillbaka. Tallinns julmarknad har blivit den kanske främsta symbolen för Tallinns magiska jul- och vinterstämning. I de mysiga små arbetsbodarna och stånden fyndar man julklappar i form av mössor, vantar, smycken och prydnadsföremål. Även estnisk honung, glögg och godis är prisvärt. Förutom trevlig shopping bjuds det också på underhållning och aktiviteter för både stora och små.

tallink victoria

Julmarknaden är ett måste att uppleva under ett vinterbesök i Tallinn, väl värt en helt egen resa faktiskt! En kryssning med god mat, trevlig underhållning och som pricken över i besöket på julmarknaden. Det är en riktigt mysig start på julen och något vi gärna rekommenderar. Tallinksilja bjuder på en trevlig resa med rikt och ibland överraskande innehåll. Personalen är trevlig, maten vällagad, god och snyggt upplagd och en underhållning av världsklass! Det tar bara ca 15 minuter att gå från båten till Gamla Stan och man har gott om tid på sig i land även om man bara stannar över dagen. Vill man stanna över natten finns det hotell i olika prisklasser både inne vid torget och närmare hamnen.

Bokar man in sig innan jul kan man njuta av härlig gospel och dansshow med dans i alla former ombord på båten. Vi har aldrig förr sett balett på Östersjön! En upplevelse som vi sent ska glömma och som hela nattklubben njöt av!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 30 times, 1 visit(s) today