Du i Fokus
ResorUpplevelser

Tutankhamun har kommit till Sverige

skriv ut
Äntligen kan historiefantaster se Tutankhamuns skatter utan att behöva åka ända till Egypten! Nu har nämligen skatterna landat i Stockholm och i dag öppnar den stora utställningen “Tutankhamun – graven och skatterna” i magasin 9 i Frihamnen. Samlingen har hittills setts av 6 miljoner besökare och nu är det vår tur!

tutankhamun-forrummet

Tutankhamun blev kung i Egypten vid tio års ålder och dog redan när han var 19. I 3000 år låg han sedan i sin grav i Konungarnas dal innan arkeologen Howard Carter hittade den 1922, en händelse som väckte sensation i hela världen. Kompanjonen Lord Carnarvon frågade honom: “Can you see anything?” och Carter svarade med de berömda orden: “Yes, wonderful things! Där fanns sarkofagen, flera kistor, den berömda begravningsmasken i guld – i dag världens dyraste konstföremål med ett försäkringsvärde på cirka 6 miljarder US dollar – och tusentals andra föremål.

Men det är inte originalen vi får se, de är både för dyrbara och för ömtåliga för att visas. Istället har skickliga egyptiska hantverkare tillsammans med några av världens ledande egyptologer och annan teknisk expertis tillverkat fullskaliga repliker som nu visas, placerade precis som de var då de upptäcktes för 94 år sedan. Det är alltså så nära originalet vi kan komma utan att åka till Egyptiska museet i Kairo.

– Det är en storslagen upplevelse för alla sinnen. Med hjälp av den senaste tekniken kan vi levandegöra det forna riket vid Nilen och dess kultur och andliga värld med dödskult, gudar, dynastier och hieroglyfer. Dessutom lär man sig mycket om vårt arv från det forntida Egypten, säger producenten Julius Malmström från Julius Production AB.

06-tutankhamun-utstallningsbild

Att gå runt i utställningen är mäktigt! Allt man sett och hört talas om finns här och självklart blir man väldigt sugen på att besöka Egypten! Det kanske blir en resa till Konungarnas dal i Luxor för att se Tutankhamuns grav i verkligheten? Men sanningen att säga så är den faktiskt tom! Skatterna finns i Kairo och nu kan man alltså se dem nästan på riktigt i Stockholm.

Sedan premiären 2008 har utställningen setts av hisnande 6 miljoner besökare i flertalet europeiska städer och nu senast i New York. Utställningen öppnar den 26 november på Magasin 9 i Frihamnen och pågår till april 2017. Missa inte det!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – pressmaterial

 

Visited 70 times, 1 visit(s) today