Du i Fokus
Mat & DryckResor

Julbordskampen på Östersjön

skriv ut
Det blir allt mer populärt att kombinera julbordet med en kryssning. På köpet får man dessutom god underhållning och kan handla taxfree till nyårsfesten. Men vilket julbord är bäst? Vi har testat tre olika kryssningspaket; Birka Cruises till Åland, Tallink Silja till Tallinn och Viking Line till Helsingfors.

Birka Cruises – Bästa Lutfisken

birka sill

Birka har största utbudet av sill, hela nio sorter varav en är “dagens” som alltså varieras. Birkas julbord är klassiskt svenskt och många av julbordets rätter lagas av de egna kockarna ombord. Här finns lax på olika vis, Janssons frestelse och köttbullar, dock inga prinskorvar. På dessertbordet hittar man mandelmusslor, knäck, ischoklad, brända mandlar och ris à la malta och ett stort godisbord!

På plussidan ligger solklart alla sillsorter och lutfisken. ”Dagens smak” av sillen var havtorn och den var riktigt god. Fisk kan man i köket på Birka! Jansons Frestelsen var ok, liksom köttbullarna, men skinkan vill vi tyvärr helst glömma… Nu är väl inte oxfilé något man vanligtvis hittar på julbordet, men här finns den och är otroligt mör och god. Just i år måste vi nog tyvärr säga att Birka har lite att jobba på i köket, om man inte vill leva på sill och oxfilé.

Som resenär ska man vara medveten om att utbudet på lunchen och middagen är lite olika, därav prisskillnaden.

Underhållningen ombord är däremot toppen! Det enda negativa man kan säga om julshowen är att den är för kort!

Viking Line – allt är gott!

Viking janssons

Viking Lines julbord har allt och lite till! Hjärnan bakom upplägget är den åländske mästerkocken och kokboksförfattaren Michael Björklund som till vardags driver Restaurang Smakbyn på Åland. Att Michael älskar mat går inte att ta miste på!

Här finns de viktigaste rätterna från både Finland och Sverige. Mängder med finska lådorna och simpa! Mycket skeptiska smakade vi simpan som visade sig smaka precis som ål. Så ni som saknat ålen på julbordet har nu fått en ersättare. Här finns sill, lutfisk, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, röd- och brunkål och Mickes hemmagjorda senap. Den griljerade skinkan skärs upp av en kock, vilket är ett stort plus.

Här finns verkligen allt man kan önska på ett julbord och allt är vällagat och vackert upplagt. Att hitta en favorit är svårt, men en skinkmacka med god senap slår mycket när det gäller ett riktigt julbord. Man kanske kunde haft lite mer på efterrättssidan, godisbordet är dock väldigt generöst.

Tallink Silja – bästa salladsbordet

tallink silja skinka

Tallink Silja har det absolut bästa salladsbordet! Man lockar med nordiska smaker och har blandat både svenska, finska och estniska traditioner. Här finns de finska lådorna liksom köttbullar, Janssons och julskinka (dock ej griljerad). En nyhet för i år är siklöja, en finsk tradition. På dessertbordet finns kakor, flera olika tårtor, smoothies, godis och glass. Här hittar man även struvor och julstjärnor, vilket de är ensamma om på Östersjön.

Utbudet av sill är stort och gott, precis som laxen och räkorna. Lutfisken har ersatts av ångkokt torsk som är god, men vi saknar ändå lutfisken. Kalkonen med cognacsås och rostbiffen med pepparsås är väldigt god, liksom Janssons frestelsen och köttbullarna. Allt är gott och vällagat men julkänslan når inte ända fram.

Showerna hos Tallink Silja är i världsklass! Det spelar ingen roll vilken kryssning man väljer, underhållningen är helt suverän oavsett fartyg! Under vår resa till och från Tallinn fick vi höra en fantastisk kvartett som körde motown och gospel så det stod härliga till och dansshow med vacker balett! Inte helt vanligt som underhållning på Östersjön!

Sammantaget kan man säga att bästa lutfisken och sillen finns på Birka Cruises, bästa julskinkan och Jansons på Viking Line och bästa köttbullarna och underhållningen finns på Tallink Silja. Man får alltså välja vad som är viktigast för att skapa bästa julkänslan.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 13 times, 1 visit(s) today

Ett svar på ”Julbordskampen på Östersjön

Kommentarer är stängda.