Du i Fokus
Resor

Svenskar firar in 2023 ensamma – många söker efter soloresor

skriv ut

På grund av skiftande ekonomiska omständigheter och oroligheter i omvärlden har 2022 varit ett år av oro för många. När julledigheten nu närmar sig vill man resa bort och man vill göra det ensam.

Enligt färsk sökdata från hotell- och resesöksajten momondo.se verkar allt fler svenskar vilja fly julstressen och resa iväg under jul och nyår – och många gör det ensamma. Fördelarna är många när man reser ensam – man slipper anpassa sig efter andras preferenser, rutiner eller ekonomiska situation. Den enda man behöver lyssna på och kompromissa med är sig själv.

Inför årets julsäsong tycks detta vara en insikt många svenskar kommit till, då sökdata visar att flygsökningar efter soloresor under jul och nyår 2022-2023 har ökat med cirka 47 procent jämfört med föregående år.

– Att resa på egen hand kan kännas stereotypiskt osvenskt. Trots det har vi under en längre tid kunnat identifiera hur svenskarnas resmönster tycks förändras till att bli allt mer självständigt. Efter ett – för många – oroligt år verkar många se fram emot att spendera jul och nyår utomlands på egen hand där de inte behöver anpassa sig efter någon annan än de själva, säger Per Christiansen, talesperson för momondo.

Thailand populäraste resmålet för ensamresenärer

De svenska soloresenärerna tycks vilja söka sig långt bort från Sveriges vinterkyla då det framför allt är Thailand som lockar under jul och nyår. Bangkok sticker ut som en solklar vinnare där flygsökningar har ökat med cirka 295 procent, jämfört med året innan. Utöver Thailand lockar även storstäder i Europa under julledigheten. London kommer tvåa på listan där flygsökningar har ökat med 91 procent, jämfört med 2021. Phuket i Thailand och Málaga i Spanien är några av de städer som också toppar listan över destinationer många soloresenärer söker sig till runt jul och nyår.

– Statistiken visar på att flera städer i Europa har fått en stor ökning i antal flygsökningar bland soloresenärer jämfört med föregående år. Bland annat har flygsökningar till London ökat med 91 procent jämfört med år 2021. Även Paris och Amsterdam är resedestinationer som ökat i popularitet, fortsätter Per Christiansen.

Soloresenärers topplista över destinationer under julledigheten:

1. Bangkok, Thailand

2. London, England

3. Phuket, Thailand

4. Málaga, Spanien

5. Dubai, Dubai

6. Istanbul, Turkiet

7. Denpasar, Bali

8. Las Palmas de Gran Canaria, Spanien

9. Paris, Frankrike

10. Alicante, Spanien

Text och bild – Momondo

Visited 27 times, 1 visit(s) today