Du i Fokus
Resor

Sri Lanka – Indiens tår

skriv ut
Vill man ha en resa med avkoppling, kultur, god mat, exotisk miljö, vita stränder och möjlighet till fantastiska upplevelser. Då ska man åka till Sri Lanka! Den lilla tårformade ön strax nedanför Indien, allmänt kallad Indiens tår.

Här finns fantastiska nationalparker, tidlösa fornlämningar, ändlösa stränder och välkomnande människor. Det är nu sex år sedan inbördeskriget tog slut och elva år sedan den stora flodvågskatastrofen. Turismen är långsamt på väg tillbaka, men fortfarande kan man hitta helt tomma strandremsor och verkligen njuta av lugnet.

Spåren av tsunamin, den 26 december 2004, märks fortfarande. Kustvägen från badorterna i söder till huvudstaden Colombo i nordväst kantas av oändliga och öde sandstränder och tomma, övergivna hus. Det ligger fortfarande kvar en och annan båt inne bland palmerna flera hundra meter från havet.

Det är enkelt att resa runt på Sri Lanka, antingen via hyrd bil med chaufför eller med tåg. Många vill besöka staden Kandy uppe i bergen och tar gärna tåget över de höga bergen och njuter av den fantastiska utsikten längs vägen som sägs vara den vackraste i världen. Kandy var landets huvudstad i det sista singalesiska kungariket från 1592. Idag är Kandy Sri Lankas näst största stad och ett populärt utflyktsmål för turister. Det är också en av buddismens allra heligaste platser och en välbesökt vallfärdsort. Anledningen är Sri Dalada Maligawa, eller ”Heliga tandens tempel”, där en av buddismens viktigaste reliker bevaras – Buddhas vänstra hörntand. Tanden är gömd i ett gyllene skrin som visas tre gånger om dagen

Kandy är upptagen på Unescos världsarvslista, precis som de antika städerna Anuradhapura och Polonnaruwa med sina tusenåriga tempelruiner. Tillsammans utgör de den ”Kulturella Triangeln”. Nära Polonnaruwa ligger nationalparken Minneriya där det finns över 200 lankesiska elefanter.

Den största och mest välkända nationalparken är Yala. Här finns leoparder, krokodiler, ödlor, elefanter, vattenbufflar, hjortar, vildsvin, mungos och mängder av exotiska fåglar. Naturen är fantastisk och något man verkligen ska ta sig tid för att uppleva och njuta av. Ananasodlingarna ligger tätt och det är bara att stanna till och köpa en solmogen ananas att släcka törst och hunger med.

Ett besök på Pinnawala Elephant Orphanage är en upplevelse man sent glömmer. Här får man gå tillsammans med elefanterna till vattnet och vara med när de njuter av dagens badstund. Kommer man tidigt kan man ha turen att mata de små elefantungarna som girigt suger i sig från den gigantiska nappflaskan.

Huvudstaden Colombo har inget särskilt förutom shopping att erbjuda, men den är å andra sidan väldigt prisvärd. Det finns ett par riktigt stora varuhus som erbjuder allehanda kläder och skor till väldigt låga priser. Man åker alltså inte till Sri Lanka för att se huvudstaden, hit åker man för stränderna och naturen! Men glöm för all del inte att köpa hem goda sk Ceylonteer, trähantverk, kryddor och ädelstenar!

Turistorterna Negombo, Galle och Hikkaduwa på syd- och västkusten bjuder på flertalet vattenaktiviteter för den som inte bara vill ligga och sola. Här kan man snorkla, dyka, surfa, åka på blåvalssafari eller sightseeing. En stor del av Galle spolades bort av tsunamin, men är på väg att byggas upp igen.

Sri Lanka är värd den 13-timmar långa resan. Här finns det mesta och lite till. Om man vill!

lejonets_berg_600x399
Lejonets Berg
pinnawela_elephant_orphanage_600x399
Pinnawela Elefantbarnhem
sri_lanka_tea_600x399
Vy över en teodling
sri_lanka_beach_600x399
En av många sandstränder

 

Bilder – Pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

 

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today