Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Smakbyn får en touch av Robinson

skriv ut
Michael Björklund är den snälla Ålänningen som är den enda som vunnit Årets Kock i två olika länder och numera även är en tvättäkta Robinson. Han har även kammat hem en femteplats i prestigefyllda Bocuse d’Or, varit en del av Svenska kocklandslaget, gett ut kokböcker och driver den unika restaurangen Smakbyn på Åland. Självklart kommer Robinson-vinsten att märkas på menyn!

Michael Björklund skulle bli möbelsnickare, men pga för låga betyg fick det bli kocklinjen istället och det var en lyckoträff. Han älskar mat och matlagningen som konst och brinner för sitt arbete, maten och restaurangen. Att han är tävlingsmänniska råder det inget tvivel om, han har tävlat i det mesta i matväg och nu även i tv-programmet Robinson som han alltså gick och vann.

Robinson gav inte bara en vinst och nya vänner, utan även ett nytt sätt att se på mat. Nu är det ännu viktigare att minska matsvinnet och se värdet av varje riskorn.  Att han gav en del av vinstpengarna till projektet Matbanken känns därför helt naturligt. Det kommer även synas på menyn att Robinson numera är en del av hans hjärta. “Kassava, kokos och annat Fiji-gott” är något man funderar på just nu. Det blir även en “Robinson femkamp” utanför, där man får tävla i t.ex. statisk övning och öppna kokosnötter.

Smakbyn, som ligger ca 20 minuter från Mariehamn, är Michaels stora projekt sedan några år tillbaka. Det är en restaurang men även ett upplevelsecenter för mat och dryck. Här kan man ta även ta del av föreläsningar, kurser och provsmakningar. Det finns även ett litet bränneri, där man tillverkar man calvados, likörer samt gin och whisky. Här gör man även Nordens enda rom, gjord på både sockerrör och sockerbeta, som man döpt till “Ö”. Inte nog med det! Man har även tillverkning av ost, lufttorkat kött och olika salamisorter och man kokar sylter och marmelader med lokala bär.

Att äta på Smakbyn är en upplevelse! Lokalen är stor som en flyghangar, sparsamt utsmyckad men ändå elegant. Man ser rakt in i det öppna köket och kan följa med i matlagningsproceduren. Här finns allt från den lilla rätten till hela avsmakningsmenyer, allt lika vällagat och välsmakande. Man försöker att lagat mat för säsong och passar gärna ihop det med dryck från sitt eget bränneri.

Just nu har man som många andra stängt för ätande gäster, men ålänningar kan hämta en kasse med Michaels Vinnarmeny. En trerättersmiddag med bla kassavaplättar och fiskgryta för 45 Euro. Vi kan misstänka att detta kommer med på menyn när man öppnar igen. Dessutom kommer man att ha en monter med Robinson-statyetten och Michaels kläder, otvättade antar vi…

Smakbyn är en speciell matupplevelse och väl värd ett besök. Som kuriosa kan även nämnas att om man tar med sig en dörr så blir man bjuden på middag, Michael samlar nämligen på dörrar.

 

Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Smakbyn

Visited 28 times, 1 visit(s) today