Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Prisvärd skaldjurskryssning med Birka Cruises

skriv ut
Sensommar ombord på Birka Cruises betyder att det dukas upp till skaldjursfest. I slutet av augusti öppnar paradiset upp sig för alla skaldjursälskare, som under drygt två månader kan njuta av allehanda skaldjur, röror och mycket mer!

För nionde årets dukas årets skaldjursbuffé upp i Compagniet längst fram i fören på fartyget. Birka Cruises skaldjursbuffé startar vanligtvis sista veckan i augusti, alldeles lagom så man kan kryssa iväg och njuta av det sista som sommaren har att erbjuda.

Man kommer verkligen till skaldjurshimlen – här finns allt! Ostron, hummer, krabba, musslor, räkor och kräftor trängs på faten och fylls på hela tiden. När dörrarna till restaurangen öppnar kastar sig folk över hummern innan de ens hunnit leta upp sitt bord. Det är lite galet, men väntar man bara en kvart så är det betydligt lugnare och efter någon halvtimme är alla köer borta. Så ta det lite lugnt, du hinner äta gott om hummer innan kvällen är slut.

Det är förstås skaldjuren som är det viktiga, men det bjuds även på en fantastiskt god skaldjurssoppa, ostpaj, bröd, såser, sallader, röror och en massa andra nödvändiga och goda tillbehör som gör festen komplett. Servitörerna ger gärna dryckestips och ser hela tiden till att skalfaten är tömda. Medan man äter glider fartyget långsamt genom skärgården och den vackra utsikten ger förstås extra krydda till upplevelsen.

Nog för att hummer kan kännas lite lyxigt, men det är havskräftorna vi vill slå ett slag för – de smakar fantastiskt! Som god två på festen kommer skaldjurssoppan, som är något alldeles extra i år. Den har alltid varit superb, men i år har man lyckats extra bra. Krabban får man inte heller missa, även den är godare än tidigare. Kanske är det ett extra bra år för skaldjuren? Vi tycker det mesta smakar bättre än vanligt och rekommenderar alla skaldjursälskare att ta en tur, detta får man inte missa.

Buffén är en sk ”all-you-can-eat” och kostar från 525 kr. Det är ett väldigt bra pris med tanke på skaldjurens kvalitet och att man får äta hur mycket man vill. Men det gäller att skynda sig, helgerna är redan fullbokade – men det är absolut ingen nackdel att åka en vardag. Då är det lugnare ombord och inte lika mycket trängsel till delikatesserna.

Lite kuriosa: Under skaldjursfesten öppnas 2,3 ostron per gäst och 4000 ostron per vecka. Det kokas ca 150 liter skaldjurssoppa varje dag och 8,5 kubik soppa under hela perioden. Hur många ostron äter du?

 

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 162 times, 1 visit(s) today