Du i Fokus
Resor

Pompeji – en resa genom tiden

skriv ut
År 79 e.Kr. utplånades en av romarrikets största städer. Hamnstaden Pompeji begravdes under aska och stenar och alla i staden omkom. Idag finns den antika staden med på UNESCO:s världsarvslista och är ett måste att besöka om man är i närheten av Neapel i sydöstra Italien.

Den 24 augusti år 79 e.Kr var en mycket varm sommardag. Tack var studenten Pilinius finns det nedskrivet att himlen ovanför vulkanen Vesuvius lystes upp av ett ljussken klockan ett. Han satt på andra sidan bukten och såg tydligt vad som hände. Lava och pimpsten slungades hundratals meter upp i luften, samtidigt strömmade giftiga gaser ut ur vulkanen. Inom några timmar var nästan alla i staden döda – antingen förgiftade av ångor, begravda under ett tjockt lager pimpsten och aska eller instängda i instörtade byggnader. När Vesuvius tystnade 28 timmar senare, låg Pompeji begravt under ett sex meter djupt lager av aska och pimpsten.

Idag är detta en spännande plats för den som är intresserad av antikens och Europas historia. Pompeji glömdes bort och täckte av grönska, men på 1700-talet upptäcktes den begravda staden igen och arkeologer grävde fram hus, gator och tempel. Pompeji ger oss idag en unik bild av vardagslivet i en romersk landsortsstad. Än så länge har man grävt ut ungefär en tredjedel, men det räcker för att det ska ta ungefär en dag att se allt man vill utan att skynda igenom.

Pompeji grundades redan på 500-talet f.Kr. När man vandrar genom ruinerna ser man tydligt spåren av en modern och välmående stad. Här finns både bagerier med ugnar, tvätterier, bordeller och många utsmyckade hus. Gatorna är stenbelagda och vissa av dessa har ”övergångsställen” så att man kunde passera utan att bli blöt om fötterna. Vissa av byggnaderna har klarat sig bättre än andra. Forum, Isistemplet och de romerska baden är relativt välbehållna.

Att gå omkring i ruinerna är som att befinna sig i en helt annan tid. Man kan enkelt föreställa sig människorna i sitt vardagsliv och kan få en relativt god uppfattning om hur man levde då. Självklart ska man åka hit om man är i närheten. Antingen tar man motorvägen med egen bil eller buss, från tex Neapel till Salerno. 1 april öppnar Pompeji för säsongen och då är våren som vackrast och temperaturen behaglig. Är man riktigt smart köper man entrébiljetten i förväg, för att slippa stå i den långa kön till kassan. Undvik gärna juli när det är som varmast och många turistbussar trängs med varandra.

Här finns även ett par olika restauranger för den som behöver något i magen innan tillbakaresan.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 37 times, 1 visit(s) today