Du i Fokus
ResorUpplevelser

Upplev internationella smaker under ”hemestern”

skriv ut
”Staycation”, ”svemester” eller ”hemester” – kärt barn har många namn. Många väljer att spendera höst- och vintersemester på hemmaplan, men det behöver inte nödvändigtvis betyda att man inte kan uppleva andra kulturer. 

Enligt en reseundersökning från hotell- och resesöksajten momondo.se tycker 64 procent av svenskarna att maten är ett viktigt kriterium vid val av resmål, men man behöver inte lämna landet för att njuta av autentiska utländska smaker och matkulturer. För de svenskar som planerar att spendera helg- och semesterdagarna hemma i höst har momondo listat tio olika platser att uppleva lika många olika internationella kök – fast på hemmaplan.

Spanska tapas i Helsingborg
Spanien är ett av svenskarnas mest omtyckta resmål, men den spanska matkulturen går också att finna på hemmaplan. Ett bra exempel på detta är i Helsingborg. Barrica Mat & Vinbar kan ge dig känslan av att du egentligen befinner dig i Barcelona – här kan du slå dig ner vid baren och provsmaka tapas samtidigt som det öppna köket sprider en levande stämning.

Italiensk afton i Sälen
När restaurangen Appetito öppnar för säsongen kan du uppleva det italienska köket mitt bland Sälens skidbackar. Ta plats vid det öppna köket och se på när din mat tillagas eller avnjut den samtidigt som du värmer upp dig framför den öppna brasan.

Äkta grekisk taverna i Göteborg
Tidigare arbetarstadsdelen Majorna är idag hippa kvarter fyllda med restauranger. Här hittar du bland annat en del av Grekland hos Taverna Efessos. Låt de grekiska rätterna ta dig till Medelhavet utan att lämna Göteborg – självklart i en miljö med traditionella blåvitrutiga dukar.

Thailändsk mat i världsklass, Stockholm
Många har nog ätit thailändsk mat från mindre kiosker även hemma i Sverige, men en helt annan genuin upplevelse av sydasiatisk mat bjuder exempelvis restaurangen Farang på. I en tidigare fabrikssal serveras rätter gjorda för att dela på ur det thailändska köket, vilka kan kombineras med cocktails, öl och teer med asiatiska smaker.

Spännande mexikansk mat i Göteborg
För att få en känsla av Centralamerika behöver du inte åka längre än till Göteborg och den något excentriska restaurangen Puta Madre. I en unik miljö inspirerad av 20-talet kan du välja från menyn av den mexikanska maten. Restaurangens bar har även det största tequilasortimentet i Norden med över 300 sorter.

Upplev det etiopiska och eritreanska köket i Uppsala
Om du tillbringar din semester i Uppsala och vill prova etiopiska och eritreanska smaker kan du bege dig till Messob, en restaurang startad av en familj med rötter i Etiopien och Eritrea. Här kan du prova att äta med injera, ett syrligt bröd, istället för att använda bestick. Även dryckerna är hämtade från hela den Afrikanska kontinenten.

Rustik libanesisk mat i Stockholm
I centrala Stockholm tar restaurangen Underbar dig på en libanesisk smakresa. Menyn består av Meze, små rätter perfekta att dela på. Planera ditt besök under en helg när restaurangen ordnar magdans framförd av professionella dansöser för att förstärka känslan av att du befinner dig i Libanon.

Smaka på Indien och Punjab i Malmö
Spenderar du hösten i Malmö kan Restaurang Kontrast erbjuda en genväg till Indien. På den omtyckta restaurangen tar menyn dig till norra Indien och delstaten Punjab med sina färgstarka och smakrika rätter.

Historisk japansk kokkonst i Östersund
Från första stund förflyttar Mikado dig till Japan, med både sin unika miljö och sin prisbelönta mat. Ända sedan 1987 har den japanske kocken Tsukasa ”Tim” Takeuchi delat med sig av äkta japansk mat, och även hunnit servera världskändisar och fått sin egen dokumentärfilm. Mikado är en upplevelse utöver det vanliga men både bord och mat måste beställas i förväg.

Fransk cuisine i Marstrand
Bakom namnet Johans Krog i sommarstaden Marstrand kanske du inte skulle ana att en bit av Frankrike går att uppleva året om. Genom de klassiska rätterna som serveras kombineras högklassig fransk mat med en känsla av fransk bistro.

 

Text och bild – Momondo 

Visited 8 times, 1 visit(s) today