Du i Fokus
Resor

Pittoresk by med unik ost

skriv ut
Lombardien i norra Italien har mycket spännande att bjuda på, här finns bla Brescia som är Italiens största provins. Längst upp vid gränsen, i bergen mot Schweiz, finner man den lilla byn Case di Viso. Här har man varken elektricitet eller internet, men man har ost! En alldeles unik ost som görs för hand i byn.

Man åker den slingriga vägen från den lilla staden Ponte di Legno nere i dalen, upp till 1800 meters höjd där Case di Viso ligger. Det tar någon timme att åka över bergen och sedan öppnar sig en dal som är så vacker att det tar andan ur en. Mellan två bergspass ligger ett tjugotal grå stenhus, en bäck passerar genom hela byn och kor strövar fritt. Det är grönt och lummigt och mängder med vackra ängsblommor.

Det är som taget ur filmen Sound of Music och man väntar sig nästan att Fräuelin Maria ska komma sjungande “The hills are alive” nerför bergen. Men detta är Italien, inte Österrike – även om det är nära. På andra sidan berget ligger Schweiz på ena sidan och lite längre bort på andra sidan ligger Österrike.

Här bor tre familjer så fort vägarna är framkomliga på våren och en av dem, familjen Bezzi, tillverkar ost. Andrea Bezzi är fjärde generation som tillverkar den unika osten Selter, som görs av mjölk från de frigående kossorna. Betet så högt upp i bergen gör mjölken sötare och osten får en alldeles särskild smak. Korna mjölkas två gånger om dagen och all mjölk tas direkt tillvara av Andrea som tillverkar bla smör, yoghurt, ricotta och Silter, för hand i sitt pyttelilla mejeri.

En traditionell Silter förvaras i en temperatur av 7-20 ° C och fuktigheten 70-90%. Hyllorna där ostarna lagras är alltid av trä, där de lagras i minst 100 dagar och det finns ingen bortre gräns än så länge. Den äldsta osten hittills är sex år gammal, fortfarande fräsch, välsmakande, rödorange i färgen och väldigt smulig. Den yngsta är nästan vit i färgen, åt det krämigare hållet och mild i smaken. Oavsett lagringstid så avnjuts en Silter som den är tillsammans med ett gott vin, i mat eller rivs över pastarätter.

Man är välkommen att se hur tillverkningen går till, men besöket måste bokas i förväg.

Case di Viso fylls under sommaren med boende, här finns även en liten pub med mat och dryck. Det går flera vandringsleder förbi byn och är en bra utgångspunkt om man vill starta sin vandring. Här fanns spännande stigar för både mountainbike och hiking, bla en gammal pilgrimsled som hela tiden skapar en jämn ström av vandrare. Samtliga är väl utmärkta och löper igenom  Stelvio Nationalpark i Valle Camonica, de anlades redan 1935 och har varit väl använda sedan dess.

Det finns många historier och skrönor om byn, en är att man brände häxor där leden går och något som är välkänt är att det smugglades en hel del över bergen. Här är alldeles tyst och lugnt, men även om det känns lite ”sömnigt” är det alltså full fart i byn mestadels.

Att gå igenom byn är en njutning, det är så vackert att man nästan tappar andan. Här råder ett totalt lugn då man bara har sig själv och naturen. Men det är absolut inte tyst, bäcken som forsar genom byn dånar när den rusar fram. Bäcken har sitt ursprung i bergen, slingrar sig förbi det gröna lilla paradiset och fortsätter ner  genom samhället Ponte di Legno.

Under sommaren är det väldigt varmt i Case di Viso, runt 35 grader, och skugga är svårt att hitta. Bäcken svalkar lite och stänker rätt friskt på alla som passerar. Här och där står vackra pumpar som man kan dricka ur eller fylla på sin vattenflaska, vattnet är klart och friskt och väldigt gott. Men det är varmt och man ska tänka på att dricka ordentligt och skydda huvudet från den starka solen.

Är man i närheten så ska man absolut göra ett besök i byn. Avsätt gärna ett par timmar, utforska någon av de vandringsleder som finns och njut av den magnifika naturen. Här finns ingen mottagning för mobilen så besöket blir garanterat ostört förutom dånet av vattnet som forsar förbi. Det finns bara ett ord att beskriva denna lilla pittoreska by; ljuvlig!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 27 times, 1 visit(s) today