Du i Fokus
Böcker

Det läser svenskarna helst under sommaren

skriv ut
Sommaren är helt klart böckernas högtid. Juli är nämligen den månad då flest svenskar konsumerar ljud- och e-böcker. Det visar en kartläggning som boktjänsten Nextory tagit fram. De genrer som går hem bäst i solstolarna är deckare och biografier, medan Sofie Sarenbrant och Thomas Eriksson är de mest populära sommarförfattarna.

En bra bok i solstolen är som bekant en perfekt kombination. Det bekräftas även av Nextorys nya kartläggning som visar att aktiviteten i appen är som störst under juli månad. Statistiken visar också att var fjärde person helst läser deckare på sommaren, medan 17 procent kopplar av med en biografi. 13 procent läser däremot gärna feelgood och romance. Samtidigt toppar Sofie Sarenbrant och Thomas Eriksson listan över de författare som flest väljer att koppla av med under semestern.

– För många är sommaren en paus från vardagen då det passar utmärkt att lägga sig i solstolen med en riktigt bra bok. Det är också ett perfekt tillfälle att skapa en god läsvana. Men sedan är tricket att behålla vanan när sommarmånaderna är över, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory.

Utmana dig och skapa en vana!
Nextory arbetar ständigt för att hitta nya sätt att få in mer läsning i människors vardag. Därför lanserar de nu den nya funktionen ”Bokutmaningen” som ger användarna möjlighet att bestämma hur många böcker de ska läsa och lyssna på under en viss tid.

– Bokutmaningen hjälper våra användare att skapa de läsvanor de vill ha. Man kan till exempel sätta ett mål för hur många böcker man vill läsa på semestern eller under resten av året. Vi hjälper också läsarna att nå sina mål genom påminnelser och peppande lästips, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory.

Topp 10 – Favoritgenrer på sommaren
1. Deckare
2. Biografier och memoarer
3. Feelgood och romance
4. Personlig utveckling
5. Skönlitteratur
6. Spänning
7. Samhälle och politik
8. Fakta
9. Erotik
10. Fantasy & Science Fiction

Topp 10 – Favoritförfattare på sommaren
1. Sofie Sarenbrant
2. Thomas Eriksson
3. Mari Jungstedt
4. Nora Robert
5. Camilla Läckberg
6. Therése Lindgren
7. Dag Öhrlund & Dan Buthler
8. Jenny Colgan
9. Carl-Johan Vallgren
10. Jonas Moström

Om kartläggningen:
Kartläggningen är baserad på Nextorys egen statistik från hundratusentals användare. Topplistan består av de genrer och böcker som har varit mest populära under sommarmånaderna juni, juli och augusti från 2015 till 2018.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 5 times, 1 visit(s) today