Du i Fokus
ResorTV

I Bridgertons fotspår – 10 inspelningsplatser från succéserien

skriv ut
Familjen Bridgerton på Netflix är TV-serien som är baserad på romanerna av Julia Quinn och som har varit en stor framgång med miljontals tittare över hela världen. I väntan på andra säsongen kan man nu följa i stjärnornas fotspår och uppleva inspelningsplatserna i verkligheten.

Regency-tiden är en inspiration för många författare, inte minst Jane Austen, vars banbrytande arbeten presenterat tidens sedvanor, traditioner och sociala frågor för många generationer läsare. Genom att bryta ned sina egna barriärer är Familjen Bridgerton ett historiskt drama som skiljer sig från andra, med en skicklig kombination av fantastiska scenerier och traditionell kostym med dagsaktuella frågor, en mångkulturell rollbesättning och en hel del humor.

De vackert filmade miljöerna med rikt utsirade herrgårdar och det typiskt brittiska landskapen kittlar såklart resnerverna hos de flesta. Just nu får vi ta del av platserna på tv-skärmen, men så snart vi får resa igen är det följande platser man ska besöka om man är en äkta Bridgerton-fantast.

 

Bath

1, Royal Crescent

Även om många av händelserna i Familjen Bridgerton utspelar sig i Mayfair i London, hemma i residensen som tillhör Englands finaste familjer, skedde mycket av själva filmandet i Bath. Staden i Somerset, som grundades av romarna, var ett livligt socialt nav för dem som hade det gott ställt på 1800-talet, och det är än idag en juvel med arkitektur i empirstil. För den som vill uppleva den äkta känslan från Familjen Bridgerton är Royal Crescent en viktig hållplats. I serien föreställer det familjen Featheringtons hem, och i verkligheten är det ett museum över eran. Den perfekt bevarade arkitekturen längs Royal Crescent som byggdes på 1760- och 1770-talen, och utsikterna över Royal Victoria Park är de huvudsakliga scenerierna i serien. Skarpögda fans kanske också känner igen platsen från TV-inspelningarna av Fåfängans marknad och Northanger Abbey, och även från biofilmen The Duchess.

Abbey Green

Mitt i Baths centrum ligger Abbey Green, med kullerstensgator och pittoreska butiker som gör det till en dröm som inspelningsplats för Familjen Bridgerton, och det är här som den fiktiva ekiperingen Modiste ligger. Butiken ägs av den välkända sömmerskan Madame Genevieve Delacroix, och är en grogrund för både stil och skvaller, och flera nyckelscener i serien utspelar sig här. Fans kan se fram emot att klä upp sig och spatsera runt torget, innan de inmundigar lunch och frekventerar butikerna i äkta Familjen Bridgerton-stil.

Bath Street

Bath Street är bakgrund i det allra första avsnittet av Familjen Bridgerton, när Hertigen första gången får hjärtan att slå snabbare när han visar sig på hästryggen. Även om den också får spela rollen som en gata i Mayfair i London, är denna georgianska pärla faktiskt den plats där det ligger en sevärdhet som är typisk för Bath, Thermae Bath Spa, ett prisbelönt spa med Cross Bath från 1700-talet och med en friluftsbassäng på taket.

Assembly Rooms

Många av de skandalösa historierna i Familjen Bridgerton kretsar runt stora sociala evenemang, där societeten samlas för att fira, skapa kontakter och förälska sig, till förtjusning för Lady Whistledown, skvallerkolumnernas härskarinna. Tesalongen och balsalen Assembly Rooms var inspelningsplats för många av dessa extravaganta aftonscener, och har också förekommit i filmatiseringar av klassiker som Övertalning, förutom att den inhyser ett förstklassigt modemuseum.

 

London
Ranger’s House

Greenwich är en stadsdel full av kunglig historia, så det är en passande omgivning för familjen Bridgerton. Inspelningen skedde på Ranger’s House, ett residens intill den världskända parken. Idag är den majestätiska byggnaden hem för konstsamlingen Wernher Collection, med över 700 verk av konstnärer som Botticelli, Monvaerni och Metsu. Den som planerar att utforska området ska inte glömma bort Royal Observatory, medan den som är intresserad av historia kan besöka det förflutna på Queen’s House, en bostad som byggdes åt drottning Anne, och Old Royal Naval College – allt ligger bara ett stenkast bort.

Lancaster House

Även om Hampton Court Palace användes för exteriörbilder av drottning Charlottes palats, användes Lancaster House i Westminster i London för interiörerna, och även som bakgrund för scener som filmades i Buckingham Palace. Med svepande trappor och en storslagen Grand Hall, som efterliknar Versailles, är byggnaden en favoritinspelningsplats för kostymfilmer och har också visats i Downton Abbey och The King’s Speech.

Hampton Court Palace

Det var tidigare kung Henrik VIII:s hem, och Hampton Court Palace spelar även rollen som drottning Charlottes överdådiga residens i Familjen Bridgerton. Palatset ligger i Richmond vid Themsens stränder, och ett besök är ett måste för den som är intresserad av brittisk historia. Seriens tittare kan följa i stjärnornas fotspår genom att strosa runt palatsets trädgård på 24 hektar, inklusive den utsmyckade Privy Garden, som var kungens egen favorit, eller utforska skönheten i Richmond Park – där hjordar av kronhjort och dovhjort strövat sedan 1637.

The Reform Club

Mitt i Pall Mall och grundad 1832 är The Reform Club en annan inspelningsplats i London som serien gjort odödlig. Här utspelar sig mötet i det första avsnittet mellan hertigen av Hastings och Anthony Bridgerton, men i verkligheten är herrklubben (som numera är öppen även för kvinnor) sällskapsrum för några av Storbritanniens främsta politiska tänkare, och även en av stadsdelens mest anslående byggnader.

 

Surrey
Painshill Park

De välskötta ytorna i Painshill Park visas också upp i den populära serien. Trädgården färdigställdes 1773, med inspiration från ägaren Charles Hamiltons stora rundresa i Europa och hans passion för renässanskonst, och sjön, bron och det böljande landskapet figurerar i serien.

 

Yorkshire

Castle Howard

Clyvedon Castle, hertigen av Hastings storslagna egendom, är i verkligheten Castle Howard, ett magnifikt residens i närheten av York i norra England. Slottet har förekommit både på bioduken och i TV, till exempel i Stanley Kubricks Barry LyndonEn förlorad värld och Victoria. Slottet byggdes i slutet av 1600-talet, och dess vidsträckta slottspark visas i serien, och den närbelägna byn Coneysthorpe fick föreställa den by som hertigparet ofta besökte. Även om både personen och själva titeln hertigen av Hastings är fiktiva kan den historieintresserade notera att det finns en baron Hastings i verkligheten, som tituleras Lord Hastings – en titel som har funnits sedan 1200-talet.

 

 

Text och bild – VisitBritain/VisitEngland

 

Visited 123 times, 4 visit(s) today