Du i Fokus
FilmResor

Fem resmål från årets storfilmer

skriv ut
Europiska resmål och platser är vanligt förekommande i både svenska och internationella storfilmer. Det är föga förvånande med tanke på de vackra och varierade omgivningarna som Europa har att erbjuda. I årets storfilmer kan man både skymta europeisk storstadsmiljö, europeiska vatten och förtrollande berg. Ving har listat fem resmål som förekommer i årets storfilmer.

London
Allas vår älsklingsstad London förekommer i flertalet filmer och serier. Nu senast i den kritikerrosade storfilmen Borg som porträtterar den svenska tennisstjärnan Björn Borgs karriär och den berömda finalmatchen i Wimbledon 1980 mot ärkerivalen John McEnroe. Matchen och många andra avgörande filmsekvenser utspelar sig på Londons gator och arenor. London erbjuder inte bara sport utan är också en metropol för shopping, god mat och uteliv. 

Kroatien
Kroatiens vackra omgivningar, kristallklara vatten och medeltida inslag gör sig bra på film, det tycks fler film- och serieskapare vara överens om. Senast förra året kunde man på Dubrovniks gator skymta stormtroopers och andra aliens i full färd med inspelningen av Star Wars The Jedi, som har Sverigepremiär i december i år. En annan känd filmkaraktär, James Bond, kommer att inta Kroatien för nya äventyr inför inspelningen av den tjugofemte Bond-filmen som går under arbetsnamnet ”Shatterhand”. Kroatien är dock en plats för andra än skurkar och aliens. Uppföljaren till musikalfilmen Mamma Mia kommer också att spelas in med de Kroatiska vyerna som sceneri. Kroatien har ett brett utbud och tycks vara omåttligt populärt bland både filmskapare och turister

Island
Island har ett rikt nöjesliv och otroliga naturområden. Hit kan man åka för både avkoppling och nöjen. Kanske är det därför filmskaparna bakom Fast and the furious 8, även kallad Fate of the furious, valt Island som en av inspelningsplatserna. Island får delvis vara miljö för en biljakt bland glaciärer. Islands miljöer har även förekommit som bakgrund i serien Game of Thrones. Landet kallas ibland för ett sagoland med anledning av de förtrollande vyerna.

Amalfikusten

Amalfikusten är en av världens absolut vackraste kuststräckor med ett överflöd av storslagna vyer. Filmen Wonder woman, som hade premiär i maj 2017, spelades in på kusten och omgivningarna låter Wonder woman verkligen komma till sin rätt bland berg, dalar och glimrande turkost vatten. Amalfikusten är onekligen en spektakulär plats, både på film och i verkligheten.

Edinburgh

Edinburgh har blivit framröstad som Storbritanniens vackraste stad, motiveringen till det är dels den vackra naturen och arkitekturen, men också de historiska efterlämningarna. I slutet av 90-talet var Trainspotting en stor succéfilm, vilken till stor del utnyttjade Edinburghs häftiga gator, torg och kaféer som inspelningsplats. Uppföljaren Trainspotting 2 har även den sekvenser från Edinburgh och i filmen kan man skymta både gamla stan, Holyrood Park och den skotska parlamentsbyggnaden.

 

Text – Vingresor, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 15 times, 1 visit(s) today