Du i Fokus
Resor

Extra benutrymme och mat

skriv ut
Att sitta trångt på flyget är inte uppskattat bland svenska utlandsresenärer. Drygt en fjärdedel kan tänka sig att betala en avgift för att få extra benutrymme. Lika många resenärer är intresserade av att köpa till måltider på planet, medan underhållning ombord, t.ex. film, är det som prioriteras minst. Detta visar Tickets Sifoundersökning.

Vid köp av en utlandsresa ingår många gånger endast själva flygstolen. Andra bekvämligheter eller produkter är ofta något som resenärerna kan välja att köpa till.

– Måltid ombord, tillsammans med extra benutrymme, är lite förvånande det som flest svenskar kan tänka sig att köpa till när de reser utomlands. Jag hade nog gissat på att bokad sittplats eller en reseförsäkring skulle prioriteras över mat på planet, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Svenska resenärer prioriterar olika typer av tillägg, beroende på var i landet man bor. 36 procent av resenärer från Göteborgsområdet köper gärna till extra bagage, medan motsvarande siffra för boende i Malmöområdet är 19 procent. Nästan 3 av 10 resenärer hemmahörande i Småland eller Gotland/Öland betalar gärna för reserverad sittplats (28 procent), medan endast 8 procent av boende i norra Mellansverige bryr sig om att boka sittplats.

Nästan en femtedel (18 procent) är intresserade av möjligheten att kunna avboka sin resa utan läkarintyg, och nästan lika många (16 procent) är intresserade av ombokningsbara biljetter som innebär att man kan ändra datum på resan. Om något oförutsett inträffar, oavsett om det handlar om att chefen inte beviljar semestern eller om en inbjudan till en rolig tillställning dimper ner, kan det kännas skönt att kunna ändra datum eller avboka resan.

Även om stökiga och högljudda barn kan vara ett störande moment under en flygresa är det få resenärer som kan tänka sig att betala extra för att sitta i en barnfri zon. Endast 7 procent av de svenska resenärerna är intresserade av att köpa till en flygresa garanterad fri från små fötter som sparkar på stolsryggen.

– Trots att en flygresa kan vara jobbig för yngre barn och påverka medresenärer har de flesta överseende, och kanske inser att det oftast är jobbigast för barnet självt – och för föräldrarna, säger Katarina Daniels.

Vad kan du tänka dig att betala extra för när du bokar en flygbiljett till din privata utlandsresa?

1. Måltid ombord (26 procent)
2. Extra benutrymme (26 procent)
3. Incheckat bagage ingår (25 procent)
4. Möjlighet till avbokning av resan utan läkarintyg (18 procent)
5. Bokning av sittplats (17 procent)
6. Skönare säte (16 procent)
7. Ombokningsbar/flexibel flygbiljett (16 procent)
8. Reseförsäkring (avbeställningsskydd mot läkarintyg (11 procent)
9. Fast Track förbi säkerhetskontrollen/Tillgång till lounge (9 procent)
10. Wifi/internetuppkoppling (9 procent)
11. Extra kilon i resväskan (8 procent)
12. Barnfri zon (7 procent)
13. Underhållning, t.ex. film ombord (5 procent)
14. Inget av ovanstående (9 procent)
15. Tveksam, vet ej (5 procent)

Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval

 

Text och bild – Ticket

Visited 22 times, 1 visit(s) today