Du i Fokus
Resor

En weekend i Milano

skriv ut
Att möta våren i Milano har blivit både enklare och billigare med de nya direktflygen. På bara några timmar kan du komma från dörr till dörr och sätta dig bekvämt tillrätta med en aperitivo och bara njuta av den Italienska vårsolen.

Milano är värt att besöka året om och är en stad man gärna återkommer till. För att få ut mesta möjliga av sitt besök bör man bo så centralt som möjligt. Då har man gångavstånd till det allra mesta av alla “måsten” som staden bjuder på.

Milano är Italiens andra största stad och huvudort i Lombardiet. Staden är känd för sina många designers och för att modeskaparna väljer att visa sina nya kollektioner här. Men här finns så mycket mer än mode!

I Milano finns bland annat en av världens största kyrkor; den gotiska katedralen Duomo. En majestätisk katedral från 1300-talet utsmyckad med 135 spiror och ca 3 500 statyer. I närheten ligger också det kända operahuset La Scala och den kyrkolika gallerian Vittorio Emanuele II med caféer, restauranger och affärer.

I gallerian finns alla modehusens butiker och här hittar man även Pradas allra första butik som är väl värd ett besök. Önskar man besöka operahuset La Scala bör man vara ute i god tid och boka biljetter hemifrån.

Det var i Milano som Leonardo da Vinci målade Den sista nattvarden. Målningen uppfördes 1494-1498, målades direkt på klosterväggen i Santa Maria delle Grazie och finns kvar att se där. La Casa degli Atellani är ett vackert palats som ligger på andra sidan gatan från kyrkan Santa Maria delle Grazieoch och är huset som Leonarde da Vinci bodde i.

Det var under arbetet med Nattvarden som da Vinci bad Milanos furste Ludovico il Moro att skapa en vingård där han kunde gå sina promenader och ”tänka ordentligt”. Nu har man hittat rester av vinstockar i jorden och genom dna-analys fått fram att det var druvsorten malvasia candida som växte här. Familjen som tog över huset efter da Vinci bor fortfarande kvar, och låter besökarna se fyra av rummen i huset samt trädgården med vingården. Ett mysigt besök som bryter av stressen totalt.

För att se något riktigt speciellt ska man ge sig ut till Porta Nuova-distriktet, nära Garibaldi. Här finns två bostadshus med balkonger du inte sett någon annanstans i världen. Bosco Verticale (Vertikal Skog) är två bostadstorn med en höjd av 110 respektive 76 meter och med nästan tusen träd, ännu fler buskar och tiotusentals perenner.

Bakom grönskan gömmer sig Milanos dyraste lägenheter. Passa på att besöka Hotel La Gare som ligger i närheten. Ta dig till trettonde våningen, där hotellets fantastiska takterrass ligger och njut av en drink medan du tittar på staden från ovan.

Milano är kanske stort vid första anblicken, men när man väl fått grepp om väderstrecken och avstånden så inser man snart att staden inte är så stor som man först tyckte. Det går alldeles utmärkt att se det mesta under en långhelg och ändå hinna med att sitta på en uteservering och bara njuta. Det får man absolut inte missa!

Att bara sitta och titta på människor som passerar förbi, njuta av atmosfären, känna dofterna och verkligen ta in Milano med alla sinnen. Milano har det mesta, är enkelt och ger definitivt mersmak!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 45 times, 1 visit(s) today