Du i Fokus
Resor

Dricksa rätt på vintersemestern

skriv ut
Ska man ge dricks och i så fall hur mycket bör man egentligen ge till olika personer inom servicenäringen på utlandsresan? I många fall räcker det med ett vänligt tack medan det i andra förväntas att man ger en slant som uppskattning och tack för hjälpen. För att reda ut vad som är kutym att ge i dricks har Ving ställt frågan hur turisterna ska resonera när det gäller dricks, till sina guider i 12 av vinterns populäraste semesterländer.

Den som bor på ett hotell med All Inclusive kan gärna tänka på att ge lite dricks till bar- och restaurangpersonalen, i de länder där det är vanligt med dricks. Likaså kan det vara en god idé att ge ca halva drickssumman till städpersonalen redan i början av semestern. Det kan ge lite extraservice på rummet i form av en blomma eller liknande. Man bör ge dricksen i lokal valuta så att mottagaren inte behöver krångla med att försöka växla sina drickspengar i banken.

 

Dominikanska republiken (valuta: pesos, DOP. 1 DOP motsvarar ca 22 öre. 1 USD motsvarar ca 10 sek).

Städerskan: Lönenivån i landet är låg, ca 1800 – 2000 sek per månad. Lägg gärna 1 USD per person och natt.

Piccolon: 1-2 USD per bagage.

Servitören: I Dominikanska republiken är det mycket vanligt med All Inclusive-hotell. Vid buffémiddagen förväntas ca 1 USD per dag, lite mer om det är bordsservering. När det ingår hummer, gåslever och fina viner kan dricksen höjas till 3-4 USD per person, beroende på nivån på maten.

Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks då de har ”turistpriser”.

Frisören: 1-2 USD eller 50-100 pesos.

Kommentar: I Dominikanska republiken, är framförallt Punta Cana präglat av exklusiva All Inclusive-hotell. I barerna förväntas ett par dollar efter att man druckit några drinkar. En stor del av turisterna i landet är amerikaner och de har tagit med drickskulturen. Om man spelar på Casino, och vinner ett större belopp, så förväntas att man ger fem procent av vinsten, vid utbetalningen. Dricks tas gärna emot i USD.

 

England (valuta: pund. 1 pund motsvarar i dagsläget ca 12,50 kronor).

Städerskan: Ca 1 pund per natt.

Piccolon: 2 pund per bagage.

Servitören: Om det inte redan är inkluderat i notan i form av serviceskatt ger man ca 10 procent. Alla anställda inom servicenäringen är sedan 2016 garanterade en lön på minst 7,20 pund per timme.

Taxichauffören: 10 procent.

Frisören: Ingenting eller max. 1 pund.

Kommentar: I storstäderna är man mer försiktig med att ge dricks och på pubarna är det ovanligt att dricksa även om det naturligtvis är välkommet.

 

Frankrike (valuta: EUR – euro. 1 EUR motsvarar ca 10, 40 kronor).

Städerskan: Numera är det inte så vanligt att lägga dricks på hotellrummet om man inte fått extra god service.
Piccolon: 1-2 EUR per bagage beroende på hotellets standard.

Servitören: Enligt lag är det alltid inkluderat 15 procent på notan. Om man varit nöjd med servicen är det brukligt att lägga 1-2 euro extra.

Taxichauffören: Max 1 euro eller så rundar man av till närmaste euro.

Frisören: Som regel 1-2 euro.

Kommentar: All service är som regel inkluderad i priserna och man behöver inte lägga vissa procents dricks någonstans.

 

Indien, Goa (valuta: INR –rupie. 1 INR motsvarar ca 13 öre).

Städerskan: Ca 200 INR per person och vecka.

Piccolon: 50 INR.

Servitören: Ca 10 procent på notans belopp.

Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks då de räknar in den i det avtalade priset.

Frisören: Förväntar sig ingen dricks trots att priset för en klippning är mycket lågt.

Kommentar: USD och euro är oftast mer uppskattat som dricks än den lokala indiska rupien.

 

Italien (valuta: EUR – euro. 1 EUR motsvarar ca 10,40 kronor).

Städerskan: 1-2 euro per person och natt.

Piccolon: 1-2 euro per bagage.

Servitören: Service charge på 20 procent är som regel pålagt i notan. Om man är mycket nöjd med mat och service kan man lägga några euro extra.

Taxichauffören: Förväntar sig inte dricks.

Frisören: Ingenting.

Kommentar: På bensinstationerna ger man 1-2 euro om man får hjälp att tvätta rutan eller kanske med att kolla luften i däcken.

 

Kryssningar (valutan är som regel USD eller euro, beroende på var man kryssar).

Cabin steward: 4-4,50 USD per person per dag.

Servitören: 4-4,50 USD per person per dag, plus ytterligare ca 1,50 USD till servitörsassistenten och 1 USD per dag till hovmästaren.

Kommentar: Allt fler rederier inkluderar dricksen i resans pris, särskilt europeiska rederier. På de rederier där dricksen inte är inkluderad i resans pris, så är den obligatorisk och betalas sista dagen. Antingen ligger det då fyra kuvert, till nämnda personer, på sängen där man lägger rekommenderade belopp, eller så läggs dricksbeloppet på när räkningen betalas.

 

Kuba (valuta CUC – konvertibla pesos, där 1 CUC ungefär motsvarar 1 USD).

Städerskan: 1 CUC/peso per person per dag.

Piccolon: 1 CUC per bagage.

Servitören: 5 procent på notans belopp och 10 procent om det inte är pålagt någon ”service charge”. På All Inclusive-hotell lägger man 1 CUC per person per dag.

Taxichauffören: På kortare resor 1 CUC eller avrunda beloppet. Om man varit på en utflykt lägger man mera, beroende på utflyktens längd och hur nöjd man är.

Frisören: 1-2 CUC eller 10 procent av priset.

Kommentar: Dricks, helst i USD eller euro, förväntas av alla i turistbranschen som på hotell, restauranger, barer, chaufförer och lokalguider. En tumregel är att ge ca 1 CUC per person och dag. Ge inte dricks i din egen valuta då kubanerna måste betala 10 procent i avgift vid växling till pesos.

 

Mexiko (valuta MXN – mexikanska pesos. 1MXN motsvarar ca 50 öre).

Städerskan: Ca  1 USD per dag per rum.

Piccolon: 1 USD per bagage.

Servitören: Ca 10-15 procent om man inte redan lagt på ”service charge” på notan. Då de många amerikanska turisterna lägger mycket dricks har förväntningarna höjts och många förväntar sig numera runt 15 procent i dricks och 20 procent om man fått mycket bra service.

Taxichaufförer: Förväntar sig ingen dricks.

Frisören: Normalt att lägga runt 10 procent hos en lokal frisör men frisörer på hotellen förväntar sig inte dricks. Om man tagit manikyr eller pedikyr är det vanligt att ge 1-3 USD om man är nöjd.

Kommentar: Drickssystemet är mycket utbrett. Exempelvis förväntar sig de mexikanska musikerna, som spelar på restauranger, ca 5 USD per bord.

 

Portugal/Madeira (valuta: EUR – euro. 1 EUR motsvarar ca 10,40 kronor).

Städerskan: Ca 5 euro per person och vecka.

Piccolon: 0,5 euro per bagage.

Servitören: På turistorter, restauranger etc. med hög kvalitet förväntas ca 5-10 procents dricks. På mer lokala ställen förväntas inte dricks.

Taxichauffören: Avrunda beloppet uppåt.

Frisören: Ca 1 euro.

Kommentar: Alla inom servicenäringen förväntar sig dricks, om än inte så mycket.

 

Spanien, inklusive Kanarieöarna (valuta: EUR- euro. 1 EUR motsvarar ca 10 kronor).

Städerskan: Ca 5 EUR per person och vecka.

Piccolon: Ca 1 EUR per bagage.

Servitören: Har man bara druckit en kopp kaffe ger man ingenting, men på större restaurangnotor kan man ge några euro, beroende på storleken på notan och den service man fått.

Taxichauffören: Ingenting.

Frisören: 1-2 EUR.

Kommentarer: Spanjorerna själva ger allt mindre dricks.

 

Thailand (valuta THB – baht. 1 THB motsvarar ca 30 öre).

Städerskan: 50 baht per dag per rum.

Piccolon: 50 baht per bagage, något mer på lyxhotell.

Servitören: Ungefär 10 procent på notans total om inte ”service avgift” redan är pålagt. Då kan man runda av till närmaste 100 baht. Dricksen delas mellan personalen.

Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks när de kör utan taxameter med t.ex. tuk-tuk, då är dricksen redan pålagd i priset. Om man åker med en bil med taxameter är det vanligt att ge 5-10 procent av priset i dricks. Frisören: Mellan 5 och 10 procent beroende på salongens standard.
Kommentar: En dagslön för en servitör i Thailand är ca 400 baht så dricksen bör ges i förhållande till lönen.  Undvik att ge mynt i dricks då det uppfattas som oförskämt. Om man får växel tillbaka i mynt är det dock okej att ge dessa i dricks. En massör eller liknande förväntar sig runt 100 baht.

 

USA (valuta: USD – amerikanska dollar. 1 USD motsvarar ca 10 kronor).

Städerskan: 2-3 USD per person och natt. Något mer på lyxhotell.

Piccolon: 1-2 USD per bagage och lite mer om väskorna är tunga.

Servitören: Alla anställda förväntar sig dricks. Om man ger 10 procent betyder det att man inte varit nöjd, med 15 procent visar man att det var okej medan 20-25 procent betyder att man är mycket nöjd och fått en otroligt bra service. I storstäder räknas runt 20 procent som ”good tip”. En bartender förväntar sig 1-2 USD per drink.

Taxichauffören: 10-15 procent beroende på service.

Frisören: 15-20 procent.

Kommentar: I vissa stater är det tillåtet att ha en minimilön till servitörer på omkring 7 USD i timmen medan minimilönen i t.ex. New York har höjts till 15 USD per timme. Det innebär att dricksen på många ställen är en väsentlig del av lönen. Om man är fler än sex personer i sällskapet är det vanligt att det läggs på 25 procent direkt på notan. På snabbmatställen, där det är självbetjäning, ger man normalt inte dricks. Om man går till tatueraren så förväntar de sig ca 10-20 procent i dricks medan skoputseraren vill ha 2-3 USD.

 

Österrike (valuta: EUR – euro. 1 EUR motsvarar ca 10,40 kronor).

Städerskan: 1 euro per person och natt.

Piccolon: 1 euro per bagage.

Servitören: Service charge är lagt på notan men om man är nöjd med servicen kan man runda upp med ett par – tre euro. På ”motorvägsrestauranger” är service charge inkluderat.

Taxichauffören: Ca 10 procent.

Frisören: 5-10 procent.

Kommentar: Servicepersonal förväntar sig viss dricks. På t.ex. bemannade toaletter är det kutym att ge minst 0,5 euro per besök.

 

Text och bild – Pressmaterial från Ving

 

Visited 6 times, 1 visit(s) today