Du i Fokus
Mat & DryckResor

Det kanariska köket – en symfoni av råvaror och smaker

skriv ut

På Kanarieöarna är det inte bara det unika klimatet och kristallklara havet som lockar. Hit åker även matälskare för att utforska det kanariska köket genom en smakresa där de enkla ingredienserna förvandlas till en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga.

Kanarieöarna har ett stort utbud av lokal produktion och råvaror som gör det kanariska köket mycket varierande. Utöver internationellt erkända viner, smakrika kaffe, gofio-mjölet och den pikanta mojo-såsen har ögruppen en hel del andra råvaror och ingredienser som gör Kanarieöarna till en toppdestination bland matentusiaster.

Stjärnan i det kanariska köket

Fiskens från Kanarieöarna jämförs ofta med skaldjur på grund av sin extraordinära smak, vilket är anledningen till att det är en av de stora stjärnorna i den kanariska gastronomin. Arten La Vieja, vars nästan papegojliknande färger står i stark kontrast med det vita köttet, har en fin konsistens och ett högt näringsvärde.

Hållbart fiske på Kanarieöarna

I de kanariska vattnen blir den blåfenadr tonfisken upp till tre meter lång. Fiskeföreningarna runtom ögruppen har tillstånd att utföra hållbart fiske i de totalt tre marina reservaten som finns på ön La Graciosa och El Hierro. Kanarieöarna är dessutom en transitplats för alla typer av tonfisk.

Blötdjur som plockas från klipporna

Lapas, eller havstulpaner som vi känner det, frodas på Kanarieöarna och särskilt på Lanzarote och La Palma. Dessa blötdjur sitter fast på klipporna längs kusten och efter att de plockas avnjuts dem tillsammans med en särskild grön sås.

Almogrote tilltalar alla sinnen

Almogrote är en slags paté och en riktig specialitet för Kanarieöarna. Den har sitt ursprung på ön La Gomera och görs på lagrad ost, tomat, vitlök och palmpeppar. Smaken är unik och färgen varmt orange, vilken gör den till en fröjd även för ögat.

Olivolja från skärgården

På Kanarieöarna finns det totalt 11 olivoljekvarnar på Teneriffa, Gran Canaria, La Palma, Fuerteventura och El Hierro. Här produceras den finaste extra jungfruolivolja och som framställs av oliver som odlats i den bördiga jorden i skärgården.

Honung som utvinns från trädens sav

Palmhonung eller guarapo som det också kallas, kan från namnet förstås som honung men är i själva verket en sirap. Den är typisk för ön La Gomera och utvinns ur palmträdets sav och används främst för att tillreda desserter.

Världens enda skyddade banan

Kanarieöarnas lokala banan, Plátano de Canarias, är den enda bananen i världen som har en IGP-certifiering, vilket betyder att den har en skyddad geografisk beteckning. Denna utmärkelse garanterar den kanariska bananens lokala förankring och ursprung samtidigt som den erkänns som en unik kvalitetsprodukt.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 41 times, 1 visit(s) today