Du i Fokus
Hälsa & MotionResorUpplevelser

Birka Cruises satsar på upplevelser!

skriv ut
Vi är många som åkt fram och tillbaka över Östersjön under åren. Vi har festat, shoppat eller bara myst. 12 timmar, 24 timmar eller kanske 48 timmar, till Åland, Helsingfors och Åbo eller kanske lite längre bort som Riga och Tallinn. De snaste åren har Birka Cruises ändrat kryssningskonceptet i Sverige, lite i taget…

Redan 1989 började Birka Cruises med längre kryssningar till bla Riga, sedan utökade man med bla Gotland, Bornholm och Köpenhamn och för något år sedan även till Tyskland. Sommaren 2015 provade man att som första rederi kryssa i Sverige, upp till Höga Kusten. Resan blev en total succé så man utökade antalet resor under sommaren 2016 och succén höll i sig. Sommaren 2017 är redan fullbokad!

Nyheten för i år är Tyska Lübeck och Hamburg med besök på Bornholm och Gotland på vägen. Fartyget lägger till mitt på strandpromenaden i Travemunde med närheten till trivsamma Lübeck som bjuder på medeltid, spännande historia, arkitektur, Nobelprisvinnare och en världsarvsklassad stadskärna med mer än 80 gömda gränder. Här finns fem gotiska kyrkor, sju kyrkspiror och den gamla stadsdelen helt omgiven av vatten. Gamla stan är inte bara världsarvsklassad utan också trivsam med restauranger, caféer och butiker och mängder av små, lugna gränder. För fikafantasten är ett besök hos marsipanmästaren Niederegger ett måste. Busstransport till Hamburg tar cirka 75 minuter med buss från Lübeck.

En annan nyhet för i år är cykelkryssning där man under fyra dagar utforskar Köpenhamn, Gotland och Bornholm från cykelsadeln. Här rullar man fram bland caféer och restauranger i den danska huvudstaden. Ser smaragdsjön och får en historielektion på soliga Bornholm. Känner vinden i håret medan man passerar gotländska gårdar och kyrkor – allt i sällskap av kunniga reseledare som finns med under hela kryssningen. Perfekt om man vill se mycket och samtidigt ha lite motion!

En grupp resenärer som ökar mycket är 60-plussare som man nu vill ge något alldeles extra! Dagens pensionärer har fulltecknade agendor och lever ett aktivt liv. Man vill upptäcka nya saker, träffa nya människor och många är intresserade av att lära sig mer. Det betyder att man sluter upp kring intresseområden, allt från mat, dryck och körsång till litteratur, konst och musik. Birka Cruises samarbetar bland annat med Madelein Månsson, DJ Gloria, som vid 64 års åder utbildade sig till DJ. Sedan drygt ett år tillbaka gästar hon Birka en gång i månaden. Nu utökas samarbetet med henne. En kryssning har nämligen temat Våga nytt där Madelein bland annat kommer att föreläsa om att det aldrig är för sent att göra just det – lära nytt.

Exempel på andra temakryssningar som Birka Cruises nu erbjuder är en fyrkryssning som innebär att man passerar 53 fyrar på 22 timmar och en romkryssning – en minimässa med rom-, choklad- och cigarrexperter. Från och med mars kan man även åka på en aktiv träningskryssning, då Birka Cruises inleder ett samarbete med Friskis & Svettis Stockholm med bland annat träningskryssningar och träningspass under resan. Samarbetet innebär inledningsvis fyra träningskryssningar med aktiviteter som leds av Friskis & Svettis. Det blir ett dygn med omväxlande träningspass. Yoga och mjuk rörlighetsträning mixad med styrka och danspass. Enkelt och roligt är tanken!

Specialkryss Friskis & Svettis

En enkelt kryssning kan alltså vara mycket mer än bara en kryssning numera, det visar Birka Cruises tydligt!

 

Text – Marlene Rindå Jikta, bild – Birka Cruises

 

 

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today