Du i Fokus
Resor

Aostadalen, en av Europas största och mest populära skidorter

skriv ut
Italienska Valle d´Aosta, ett av de största skidområdena i Alperna, har flera hundra kilometer pister för både nybörjare och proffs, och säsongen har redan börjat.

Högsäsongen är precis runt hörnet i Valle d´Aosta, eller Aostadalen, en av Europas största och mest populära skidorter.

Med mer än 800 kilometer pister fördelat på 23 skidorter, bland dem legendariska alpina orter som Breuil-Cervinia, Valtournenche, Monterosa Ski med Champoluc och La Thuile, är regionen i nordvästra Italien redo för en vinter fylld med minnesvärda upplevelser bland några av Europas högsta och vackraste bergstoppar.

Området stoltserar med naturgiganterna Mont Blanc, Monte Rosa och Monte Cervino/Matterhorn, som bildar en vacker miljö för en oförglömlig vintersportsemester. Skidorterna ligger generellt sett något högre än de flesta andra europeiska skidorter vilket bidrar till en snösäker vistelse. I slutet av november var där mer än två meter nysnö i Breuil-Cervinia, som redan på 1700-talet blev känt som vintersportdestination, när äventyrliga bergsklättrare kom till området för att bestiga Matterhorn.

Mycket mer än bara skidåkning
Aostadalen har länge varit synonymt med vintersportaktiviteter av nästan alla slag, inklusive utförsåkning, längdskidåkning, snowboard, heli-skiing, isklättring, offpiståkning och mycket annat.

Här kan du åka skidor en hel dag utan att passera samma plats två gånger. Backarna är varierande och av skiftande svårighetsgrad.

Breuil-Cervinias vintersäsong pågår till maj, medan skidområdet La Thuile är öppet till april. Lägg därtill att området är känt för sina mysiga städer med historiska arv från romartiden och en stark gastronomisk tradition med ett brett utbud av utsökta matställen och lokala specialiteter.

Dessa egenskaper sammantaget gör Aostadalen till ett mycket intressant resmål och en god bekantskap.

Hög mysfaktor och vackra vyer
I Courmayeur, en autentisk alpby vid foten av Mont Blanc, hittar du de mysigaste restaurangerna och butikerna. I närheten finns också den spektakulära linbanan, Skyway Monte Bianco, med högteknologiska gondoler som reser sig brant mot Mont Blanc. Gondolerna, som roterar 360 grader bjuder på vacker utsikt över glaciären och de 3 466 meter höga bergstopparna utan att man behöver trängas.

I den antika staden Aosta, även känd som “Alpernas Rom”, går en bergbana till Pila; en naturlig altan med utsikt över Alpernas högsta toppar. Torgnon, Champorcher, Crévacol och andra mindre skidområden är idealiska för familjer.

Dessutom är det värt att nämna att prisnivån generellt sett är väldigt fördelaktig i Aostadalen.


En trygg skidort med öga för miljön
Aostadalen är inte bara känt som ett snösäkert område med bra skidåkning. Det är också känt för att ha klimat- och miljöfrågor högt på agendan. Under de senaste åren har nya hållbara initiativ skapats i anslutning till skidanläggningar och infrastruktur.

All energi ska i framtiden vara återvinningsbar och framför allt vattenkraft kommer att användas. Stora summor har satsats på att byta ut gamla snökanoner mot mer miljövänliga modeller och nya bassänger uppe på höjderna samlar vatten för att optimera vattenförbrukningen.

Vattnet från den konstgjorda sjön Alpe Forca, som ligger på 2 313 meters höjd, kan ensamt driva mer än 100 snökanoner till backarna mellan Colle Sarezza och Colle Bettaforca.

De senaste säsongerna har som för många andra skidorter präglats av coronapandemin och även denna säsong finns det särskilda försiktighetsåtgärder. För att få utnyttja skidliftarna måste man kunna uppvisa ett giltigt coronapass. Precis som på andra ställen rekommenderas det att hålla sig uppdaterad om lokala regler och restriktioner.

 

Text och bild – Joyvoy

Visited 215 times, 1 visit(s) today