Du i Fokus
Hälsa & MotionMode & Skönhet

Tänk på det här när du väljer solglasögon

skriv ut
Solglasögon är inte bara en populär accessoar utan fyller också en viktig funktion. De skyddar ögonen mot skadliga UV-strålar som påverkar dina ögon negativt och kan orsaka allvarliga ögonsjukdomar.

Åldersförändringar i gula fläcken, grå starr och hudförändringar nära ögat så som födelsemärken och malignt melanom är exempel på åkommor man kan drabbas av om ögat utsätts för starkt solljus under en längre tid.

– Det är viktigt att i tidig ålder börja använda solglasögon föra att minska risken för ögonsjukdomar när man blir äldre. Barns ögon är inte färdigutvecklade och därför extra känsliga mot skadliga UV-strålar, precis som deras hud. Deras pupiller är större än vuxnas, viket gör att barns ögon släpper in mer ljus och med det även mer skadliga UV-strålar. Men även för vuxna är det viktigt att skydda ögonen mot skadliga UV-strålar, säger Hadjer Aldudjaili, leg. optiker på Synoptik.

Grå starr uppkommer av att det börjar växa celler på linsen. Det gör att synen blir grumlig och man upplever en diffus suddighet. För att korrigera detta krävs det att man gör ett ingrepp, så som att operera ögat.

– De skadliga UV-strålarna ökar risken för grå starr. Framför allt om man under lång tid utsätter sina ögon för starkt solljus utan att använda solglasögon. Det är det blå ljuset som är det farligaste för ögonen och därför är det också viktigt att ha rätt färg på solglasögonens glas. Helst ska man undvika blått glas för det släpper igenom mer av det blå ljusvågorna. Så välj gärna, bruna, grå eller gröna glas på de solglasögon du använder ofta, säger Hadjer Aldudjaili.

Att välja solglasögon med polariserade glas ökar filtreringen av ljus ytterligare. De minskar solens reflexer och tar bort bländningar på horisontella ytor som vatten och blöta vägbanor.

– Det viktigaste är att välja solglasögon som är CE-märkta, då kan man lita på att de har ett fullgott skydd mot UV-strålning. Att dessutom välja polariserade solglasögon gör att man får ett bekvämare seende vid bilkörning, båtliv och vid olika sportaktiviteter, säger Hadjer Aldudjaili.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 3 times, 1 visit(s) today