Du i Fokus
Mode & Skönhet

IDUN – för torr hud och bättre miljön

skriv ut
En ny undersökning visar att 7 av 10 kvinnor får sämre hy under vinterhalvåret. En majoritet av kvinnorna i Sverige har svarat att deras hy blir torr – och var femte kvinna har svårt att hitta produkter som återfuktar och stärker huden.

IDUN Minerals vill gå till botten med vinterhyns utmaningar och har därför låtit göra en riksomfattande undersökning om vilka problem som kylan kan ställa till med. Undersökningen visar att 72 procent av svenska kvinnor lider av torr hy som många har svårt att hitta rätt produkt för. Var femte kvinna får också problem med rodnad och klåda.

– Under vintern utsätts huden för större påfrestningar på grund av temperaturväxlingarna och den kalla och torra luften. Det är därför viktigt att använda extra mycket näring och fukt för att hjälpa hudens skyddande barriärer, säger Caroline Thunstedt, kemist och makeup-artist på IDUN Minerals.

Undersökningen visar också att 21 procent av kvinnorna har svårt att hitta rätt produkter för sin hy under vintern. Även fast majoriteten lider av torrhet så skiljer sig andra hudproblem åt åldersmässigt. Kvinnor över 60 år har främst besvär med klåda och rinnande ögon medan kvinnor i åldern 18–45 år har störst problem med rödflammig hy och finnar.

– Både vid rosacea och akne kan huden bli röd och väldigt känslig varför det är viktigt att använda sig av rena, milda produkter som låter huden andas samtidigt som man vill neutralisera dessa rodnader. Man bör använda sig av produkter som är speciellt framtagna för känslig hy, berättar Caroline

Problem svenska kvinnor får av vinterkylan

  • Torr hy 72 %
  • Rinnande ögon 34 %
  • Problem med klåda 21 %
  • Rödflammig hy 18 %
  • Problem med finnar 7%
  • Fetare hy 3 %

Kemisten- och make up artistens fem bästa vintertips

1) Investera i en bra olja eller ett rikt serum som är räcker hela vintern. Smörj in ansikte och hals innan du somnar för att mjukgöra och ge fukt över tid. Olja kan även användas för torra läppar, en irriterad hårbotten eller på torra armbågar och nagelband.

2) Ersätt nattkrämen med en nattmask två till tre gånger i veckan för att balansera och ge huden extra mycket fukt och glow.

3) Använd gärna ett läppbalsam med sheasmör för torra, fnasiga läppar eller andra torra partier.

4) Rinnande ögon är ett vanligt fenomen på vintern när ansiktet utsätts för kyla och blåst eftersom det produceras mer tårvätska för att skydda ögonen. Ögondroppar och vattenfast mascara hjälper ögonen att hålla sig återfuktade och hindrar svarta mascararänder.

5) Det är inte bara hyn som kan klia under vintern – även hårbotten är känsligare. Addera en hårmask till rutinen ungefär en gång i veckan och glöm inte heller olja eller en leave-in produkt.

IDUN Minerals tänker inte bara på hyn i vinter, utan tar även greppet om miljön genom en ny hållbarhetskampanj med budskapet: alla förpackningar ska gå att återvinna.

Enligt Naturvårdsverket slängs nästan hälften (49%) av alla förbrukade plastförpackningar direkt i hushållssoporna, inklusive kosmetik- och hudvård.

– Skönhetsindustrin behöver ta sitt miljöansvar hela vägen. Vi som tillverkare har ett ansvar att skapa förutsättningar för cirkulära system där förpackningar är återvinningsbara. Vi ska även informera konsumenterna så att de sorterar på rätt sätt. Vi på IDUN Minerals har som mål att alla våra förpackningar ska gå att återvinna till 2025, säger Sofia Abdi, hållbarhetsansvarig på IDUN Minerals.

IDUN Minerals arbetar aktivt med att byta ut materialet i sina produktförpackningar till mer miljövänliga material och de flesta förpackningarna är i dagsläget återvinningsbara (75%). Genom samarbetet mellan IDUN Minerals och PantaPå kan konsumenterna direkt skanna och sortera sina tomma produkter vid närmsta återvinningsstation och samla poäng.

Så återvinner du använda IDUN-produkter:
1. Ladda ned PantaPå-appen på App Store eller Google Play
2. Hitta närmsta återvinningsstation/miljörum i kartan eller registrera din egen station
3. När du sorterat, skannat och slängt förpackningarna får du pantvärdet i poäng. När du uppnått 25 poäng får du 25 procent på ett köp på www.idunminerals.se, få värdecheckar eller donera till välgörenhet.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – IDUN

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today