Vitkålsgratäng med morötter
4 portioner
- 600 gr vitkål
- 200 gr morötter
- 200 gr gul lök (1 stor)
- 2 vitlöksklyftor
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 2 dl riven ost
- 1 tsk chilipulver
- 1 msk olja
- salt
- peppar
- (en nypa cayennepeppar om man vill ha lite sting)
Gör så här:
Skär kål, morötter och lök i mindre bitar, använd gärna mandolin så det blir riktigt fint. Finhacka vitlöken.
Bryn grönsakerna i matoljan tills de blir mjuka, i en stor kastrull eller större stekpanna.
Krydda och var inte snål med saltet, smaka av.
Häll över grädden och låt sjuda ihop ett par minuter.
Häll över kålblandningen i en ugnssäker form och lägg på osten.
Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen på 225 grader, tills gratängen har en fin färg.
För er Viktväktare:
Points: 13 P för hela gratängen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och max 10%-ig ost.
Personliga Points: 14 för hela gratängen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och max 10%-ig ost.
MittWW: Grön 14, Blå 13, Lila 13 för hela gratängen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och max 12%-ig ost.
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita
Pingback: Matsedel v 47 – första advent
Pingback: Matsedel v 10