Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Viking Cinderellas lyxiga julbord

skriv ut

Många åker på julkryssning och bokar julbord i buffén av gammal vana. Om man istället bokar julbordet i à la carte får man en helt annan och lite lyxigare upplevelse. Skillnaden är bara 90 kronor!

Ungefär 200 000 passagerare äter Viking Lines julbuffé varje år. De allra flesta väljer att äta i bufférestaurangen The Buffé, kanske av gammal vana? Men det kanske även är för att man inte vet särskilt mycket om alternativen som finns ombord. Bara några meter från The Buffé ligger à la carte-restaurangen Seaview som dukar upp ett lite lyxigare julbord som även innehåller skaldjur. Något som Viking Line lyft upp väldigt lite konstigt nog.

Vi har, som många andra, passerat förbi Seaview men aldrig riktigt funderat på vad som serveras där inne. Förrän förra året, när vi ätit den “vanliga” buffén och bad att få kika in i à la carten. Där möttes vi av ett helt annat lugn, vacker dukning och julrätterna uppdukade på ett otroligt smakfullt sätt. Så i år bokade vi in julmiddagen där, för att kolla in skillnaden helt enkelt.

Julbordet i Seaview kostar 90 kr mer (520 kr nov-22) och då ingår inte dryck som i den “vanliga” buffén. Men då får man å andra sidan sitta i en lugnare och mer elegant miljö, rätterna är vackert serverade och här finns läckra skaldjur. Förutom de traditionella rätterna som köttbullar, Janssons och julskinka hittar man även räkor, kräftor och musslor. Servicen är personlig och atmosfären familjär.

När man kommer till restaurangen möts man av en hovmästare som visar var man ska sitta och direkt serveras vi en mugg med glögg. Sitter man i den yttre delen får man även musikunderhållning i form av pianomusik. Placeras man vid borden längre in är det lite tystare och närmare till maten. Buffén är uppdukad allra längst in och där är det även julpyntat till max!

Det första man ser är en stor julskinka som kocken står redo att skära upp. Sill och kallskuret hittar man på den högra sidan och varmrätter på den vänstra. Sedan finns röror, vegetariskt och lite annat smått och gott lite här och var och efterrätter närmare utgången. Skaldjuren har man dukat upp på två stora tunnor i mitten. Personalen förklarar vad som finns var och hur man smartast går till väga för att inte missa något.

Viking Line kan sin Jansson, den är perfekt krämig på alla deras båtar. Julbordet är komponerat av Svenska Kocklandslaget, sedan har kockarna ombord fått sätta sin egen prägel, men smakerna är ungefär desamma överallt. Köttbullarna är stora och rätt kompakta, skinkan otroligt saftig och god. Alla smaker sitter där, för utom när det gäller den lilla pajen som ska smaka Västerbottensost, det får man läsa sig till. Personalens egen favorit är den kryddstekta laxen. Den smakar en hel del av anis och är helt ok, men det är skaldjuren som sticker ut. Räkorna är jättefina, men havskräftorna överträffar allt. Så otroligt fräscha och goda. Här blir även en inbiten “Västkustare” nöjd!

På det lyxigare julbordet på Viking Cinderella finns mängder av traditionell julmat och nya spännande julrätter. Här finns mycket att upptäcka och smaka på. När man är nöjd får man även en desserttallrik som serveras direkt vid bordet, samt kaffe på maten. En chokladkaka med varma körsbär, så spara plats till den!

Julbordet inne på Seaview har en helt annan känslan än inne i The Buffé. Här andas lyx. Trots att dukningen är enkel, egentligen bara vita dukar och en smalt rött band, så känns den väldigt julig. Servicen är personlig, här finns ingen trängsel vid buffén och allt är väldigt lugnt. Med musiken blir julstämningen total. Överhuvudtaget gillar vi julpyntet ombord, det är lite lagom juligt överallt med ljus, tomtar och små granar. Cotton Club står för underhållningen ombord, jullåtarna avlöser varandra som pricken över i.

Det lyxigare julbordet höjer nivån på en helt vanlig julkryssning, till ett slags 2.0. Vi kan inte förstå att vi inte upptäckt det tidigare. Testa ni med så förstår ni vad vi menar.

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Film – Jikitas

Visited 42 times, 1 visit(s) today