Du i Fokus
Mat & Dryck

Spanska grisfester på Öland!

skriv ut
Tänk er sent 60-tal, ett kargt Öland och en spansk taverna mitt ute i ingenting. Det var vad Ölänningarna vaknade till en dag 1969. Bröderna Jan och Bengt Richert hade byggt upp sin dröm och döpt det till Lammet & Grisen.

Jan kom hem till Sverige efter att ha bott 9 år på Mallorca där han varit med och startat de första grisfesterna på ön. Bengt ägde Horns Kungsgård på Öland där han bedrev en mycket storskalig fåravel. Krogen byggdes på Kungsgårdens mark och namnet var ju självklart.

När krogen skulle öppna kunde man i rikspressen med stora rubriker läsa om “det vita svartbygget på Öland”. Invigningsfesten blev en glad tillställning, alla kommunpamparna var inbjudna och bygglovet beviljades i efterhand. Sägs det…

År 1985 var det dags för nästa generation bröder, Mattias och Joachim Richert, att ta över verksamheten och 1991 etablerades Lammet & Grisen även i Sälen.

Lammet & Grisen på Öland är med all säkerhet den enda i sitt slag. Både restaurangbyggnaden och matkonceptet är helt unikt. Restaurangen erbjuder, precis som namnet säger, helstekt Lamm och Gris. Köttet trancheras i restaurangen framför en så att man får precis det man vill ha – och så mycket man vill.

Till detta dukas det upp en bufféavdelning med sallader, grönsaker, bröd, såser, potatisanrättningar och andra läckra tillbehör. I baren finns allt från alkoholfritt och öl till kvalitetsviner och somriga drinkar.

Restaurangen har byggt om och till under åren, den senaste förändringen är takterrassen som blivit riktigt stor och härlig. Delar är under tak, så även vid sämre väder kan man sitta där och se ut över naturreservatet Horns Kungsgård.

Man kan åka dit spontant, men det är säkrast att boka bord i förväg. Bor man på andra delar av ön går det direkttaxi. I år startade “Lammetbussen”” som går både från Byxelkrok via Böda och från Borgholm via Köpingsvik och är helt gratis för middagsgäster.

En enkel middag på Lammet & Grisen blir gärna en helkväll. Man sitter länge och äter av det vällagade köttet och alla härliga tillbehör. Varje kväll underhåller artister lite då och då och ju närmare midnatt desto högre blir stämningen. Att sitta på takterassen med trevligt sällskap och gott i glaset är bästa avslutningen på kvällen. Solnedgångarna på Öland är fantastiska!

Och vill man inte åka hela vägen hem så kan man helt gratis ställa upp husvagn, tält eller husbil på den lilla campingen bredvid. Frukost dagen efter får man däremot fixa själv!

Vi kan absolut rekommendera ett besök på Lammet & Grisen på Öland. En spansk grisfest med öländska inslag kan man väl säga.

Bilder och text – Marlene Rindå

Visited 46 times, 1 visit(s) today