Du i Fokus
Mat & Dryck

Planera för kräftskiva!

skriv ut
Äntligen är augusti här och det är snart dags för kräftskivor igen! Men vad ska man egentligen tänka på? Här kommer några tips som gör kräftskivan till något alldeles extra!

Viktigast är förstås kräftorna och självklart väljer vi svenska kräftor om det är möjligt. De kostar lite mer än de turkiska eller kinesiska men det är värt varenda krona, smaken är oslagbar! Väljer man ändå de utrikiska kan man koka om dem i en ny lag så smakar de lite bättre.

Västerbottenpaj. Den klassiska Västerbottenpajen är ett självklart inslag på bordet. Ett lite smalare och väldigt gott recept hittar du HÄR. Den klassiska osten från Burträsk och finns ingen annanstans. Servera gärna pajen med gräddfil, hackad lök och rom.

Majonnäs och hovmästarsås ställs också med fördel på bordet. Kräftor kräver en sås! Gör du egen majonnäs så kan den med fördel smaksättas med tex citron eller dill.

Vad det gäller dukning så ska det gärna myllra av grejer på bordet och runt om. Hattar, girlanger och grejer med kräftor på. Vill man ha det festligt blandar man färger, vill man hålla det elegant har an ett färgtema.

Snapsen kan man köpa eller göra egen. Sommelier Erik Norrthon och assisterande restaurangchef på Kitchen & Table har ett “hemliga” recept:

70 cl brännvin (vodka)

5 klasar fläder

30 gram ingefära

1 lime (i skivor)

1 dl flädersaft

Blanda allt och låt stå i 24 timmar, serveras kall!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 27 times, 1 visit(s) today