Paj med torkad skinka och zucchini
4 portioner
Pajdeg
- 2,5 dl mjöl
- 125 gr Grekisk Yoghurt
- 25 gr smör och rapsolja
- 2 msk vatten
- 1 nypa salt
Fyllning
- 1 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 zucchini
- 100 gr torkad skinka
- 1 msk fett/olja
- 1 msk senap (tex dijon)
- 4 ägg
- 1 dl riven ost
- salt
- peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med pajdegen genom att blanda ihop alla ingredienser, i en bunke eller matberedare, till en slät deg. Ta en pajform, ca 20 ca i diameter, och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka ner ordentligt i kanterna. Nagga med en gaffel och grädda i ugn ca 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg. Ta ut och ställ åt sidan.
Hacka löken, skölj av och tärna zucchinin och pressa vitlöken. Hetta upp fettet i en panna och börja med att fräsa löken och vitlöken tills den börjar “svettas”. Ha ner zucchinin och fräs under omröring tills den börjar bli mjuk. Klicka i senapen, salta och peppra.
Häll ned zucchiniblandningen i pajskalet (men fyll inte rågat) och lägg skinkan ovanpå. Knäck äggen i en bunke, vispa upp dem tillsammans med ost, lite salt och peppar och häll detta jämnt fördelat över fyllningen. Grädda i ugn ca 20-25 minuter.
Servera med en fräsch sallad eller ha som rätt på buffébordet.
För er Viktväktare:
Points: 23 P för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt, plus 14 P för fyllningen om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt och max 10%-ig riven ost.
Personliga Points: 23-24 PP för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt, plus 13-22 PP för fyllningen om man använder max 10%-ig riven ost.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita