Paj med torkad skinka och zucchini

skriv ut
4 portioner

Pajdeg

  • 2,5 dl mjöl
  • 125 gr Grekisk Yoghurt
  • 25 gr smör och rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning

  • 1 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 zucchini
  • 100 gr torkad skinka
  • 1 msk fett/olja
  • 1 msk senap (tex dijon)
  • 4 ägg
  • 1 dl riven ost
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med pajdegen genom att blanda ihop alla ingredienser, i en bunke eller matberedare, till en slät deg. Ta en pajform, ca 20 ca i diameter, och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka ner ordentligt i kanterna. Nagga med en gaffel och grädda i ugn ca 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg. Ta ut och ställ åt sidan.

Hacka löken, skölj av och tärna zucchinin och pressa vitlöken. Hetta upp fettet i en panna och börja med att fräsa löken och vitlöken tills den börjar “svettas”. Ha ner zucchinin och fräs under omröring tills den börjar bli mjuk. Klicka i senapen, salta och peppra.

Häll ned zucchiniblandningen i pajskalet (men fyll inte rågat) och lägg skinkan ovanpå. Knäck äggen i en bunke, vispa upp dem tillsammans med ost, lite salt och peppar och häll detta jämnt fördelat över fyllningen. Grädda i ugn ca 20-25 minuter.

Servera med en fräsch sallad eller ha som rätt på buffébordet.

 

För er Viktväktare:

Personliga Points: 23-24 PP för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt, plus 13-22 PP för fyllningen om man använder max 10%-ig riven ost.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita