Profeten och Idioten – Jonas Jonasson gör det igen!

skriv ut
Efter Jonas Jonassons genombrott med ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret  och försvann” har världen legat öppet för honom. Uppföljarna har varit ungefär lika orimligt galna och underhållande, så även ”Profeten och Idioten” som kom alldeles nyligen.

Jonas Jonassons karaktärer är oftast lite udda och hamnar inte sällan i osannolika situationer. Alla hans berättelser har snabbt tempo, humor och en hel del historia – även om den kanske inte är helt sann alla gånger. Han lyfter upp den lilla människan och placerar sina karaktärer i fullständigt osannolika och galna situationer. Mixen av detta stavas succé. Om och om igen.

Senaste boken ”Profeten och Idioten” handlar till en början om Petra och Johan. Petra är självlärd astrofysiker som har räknat ut att atmosfären kollapsar den 21 september 2011, omkring klockan 21.20. Johan är den försmådde lillebrodern till en mer lyckad storebror, som blivit kallad för Idiot i hela sitt liv. Storebror säljer deras gemensamma 12,5-rummare och flyttar till Rom och ger istället en husbil till sin lillebror, som inte har något körkort.

Man kan väl säga att Johan ”stöter ihop” med Petra och tillsammans ger de sig ut på en roadtrip i husbilen. Johan kanske inte är så smart, men han kan laga mat och det är något som genomsyrar hela boken. Den ena fantastiska gourmeträtten efter den andra radar upp sig och snålvattnet rinner medan vi läser. Till sin hjälp har Jonasson haft Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, som bägge verkar tycka väldigt mycket om Västerbottenost. Mer än så säger vi inte om den saken.

Petra och Johan styr husbilen mot Rom för att ge Johans bror Fredrik en örfil, men det är bråttom – jorden ska ju gå under om bara några dagar. På vägen får de sällskap av den lilahåriga influencern Agnes, 75 vårar ung, som visar sig vara en hejare på att tjäna pengar på nätet. Ni hör ju själva, det är som upplagt för komplikationer och galna äventyr.

”Profeten och Idioten” är underhållande och fnissen är många under de 400 sidorna. Den tappar lite energi efter kanske 250 sidor, men sen får den fart igen. En kul historia, som förmodligen också blir film en dag.

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Martin Jikita