Malins kryddiga julköttbullar

skriv ut
Receptet till dessa kom till då jag (MatMalin) läste fel i ett recept av Jan Boris-Möller och tog mycket peppar istället för fyra kryddor. Jag håller fast vid att mitt recept blev lite godare. Jag brukar göra på minst 1 kg färs, och hur många det blir beror ju på hur små man rullar, men den här satsen brukar räcka till drygt 100 köttbullar.

Portioner 100 st
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1200 gram nötfärs
  • 1 ägg
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 msk brun farin
  • 2 msk ströbröd
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 msk smör till stekning

Till gräddsås

  • 2 dl steksky
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk soja
  • 0,5 tsk salt
Gör så här:

Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att vattnet avdunstar. Låt löken svalna.

Blanda köttfärs, lök, ägg, senap, salt, peppar, brun farin, ströbröd och mjölk väl i en stor bunke.

Rulla köttbullar och lägg dem på en skärbräda.

Bryn smör i en stekpanna. Provstek en köttbulle och smaka av. Bryn ca 20 köttbullar åt gången på hög värme i smör i stekpannan. Låt dem eftersteka på medeltemperatur i en gryta.

Vispa ur stekpannan med vatten då och då och häll skyn över i en annan kastrull. När du har cirka 2 dl sky, häll på grädde, mjölk, salt och soja och låt koka ca 5 min. Red såsen med maizena och smaka av.

 

För er Viktväktare:

MittWW: Grön 76, Blå 74 för alla köttbullar plus smöret de steks i. 5 Grön och Blå för såsen om man använder matlagningsgrädde 4%.

 

Recept och bild – Malin Turunen aka MatMalin