Laxgryta

skriv ut
4 portioner 

  • 500 gr lax
  • 3 morötter
  • 1 msk olja
  • 1/2 gr saffran
  • 500 gr passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 msk hackad dill
  • 1 kruka persilja (hackad)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk kallt vatten
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Skär laxen i mindre bitar, tex tärna och ställ år sidan. Skär morötterna i “slantar”. Hacka löken och pressa vitlöken.

Värm fettet i en tjockbottnad kastrull/gryta och fräs lök, vitlök och morötter ett par minuter. Tillsätt saffran och fräs någon minut. Häll ner tomaterna, dillen och grädden och smula ner buljongtärningen. Blanda om och låt koka ihop ett par minuter.

Blanda ut majsstärkelsen i vattnet och häll ner i grytan, blanda om och låt koka tills såsen börjar tjockna. Stäng av värmen, lägg ner fisken i grytan samt persiljan, blanda om och smaka av med salt och peppar. Låt stå kvar på plattan några minuter tills fisken blivit varm.

Servera i en skål med tex tärna potatis, ris eller ett gott bröd.

 

För er viktväktare:

Personliga Points:  9-37 PP för hela grytan om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till PP för tillbehör.

 

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita