Krämig kantarellpaj

skriv ut
4 portioner

Pajdeg

  • 2,5 dl mjöl
  • 125 gr Grekisk Yoghurt
  • 25 gr smör och rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning

  • 300 gr rensade Kantareller (eller annan svamp)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 hackad gul lök
  • 4 ägg
  • 1 dl riven ost – ej smakrik
  • 1 msk maizena
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med pajdegen genom att blanda ihop alla ingredienser, i en bunke eller matberedare, till en slät deg. Ta en pajform, ca 20 ca i diameter, och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka ner ordentligt i kanterna. Nagga med en gaffel och grädda i ugn ca 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg. Ta ut och ställ åt sidan.

Skär svampen i mindre bitar och låt den “svettas” lite i en tjockbottnad och het kastrull. När vätskan har kokat in tillsätts fettet och löken. Låt fräsa ihop tills löken blir mjuk. Blanda ut maizenan i matlagningsgrädden, försök få bort klumparna. Häll ner i kastrullen, blanda om och låt koka ihop till en stuvning. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop äggen och osten. Salta och peppra. Ha ner kantarellstuvningen i pajskalet (inte rågat), häll över äggstanningen och grädda i ugn ca 20-25 minuter.

Servera med en fräsch sallad eller ha som rätt på buffébordet.

 

För er Viktväktare:

MittWW: Grön 23, Blå 21, Lila 21 för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt plus Grön 15, Blå 7, Lila 7 för fyllningen om man använder matlagningsgrädde 4% och max 12%-ig ost.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita