Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Julbordskampen på Östersjön 2023

skriv ut

Varför nöja sig med bara julbord när man kan få en liten semester på köpet. Fartygen på Östersjön försöker konstant överträffa varandra, men hur ska man välja och vem är egentligen bäst? Vi har testat Eckerö Linjen, Viking Cinderella och Glory, samt Silja Senerenade. I jakten på Östersjöns bästa julbord.

Det viktigaste för oss svenskar när det gäller julbordet är att skinkan är saftig och perfekt griljerad, kvaliteten på köttbullarna, att Janssons är krämig med tydlig ansjovissmak och att där finns många sillsorter, prinskorv, lutfisk samt ett generöst dessertbord. Detta har därför varit det vi tittat mest på, förutom att vi även känt på julstämningen och mysfaktorn.

Anmärkningsvärt för i år är att bara en av båtarna bjuder på kall- och varmrökt lax, en har ingen prinskorv och dessertborden verkar ha krympt. Vi har testat både julborden och julbrunchen, i de fall dessa serverats – men det är julborden vi jämfört.

Eckerö Linjen från Grisslehamn (18/11) – Missa inte kalvsyltan

Redan innan man går ombord på MS Eckerö infinner sig julkänslan. Här välkomnar personalen med glögg och pepparkaka i terminalen, en fin gest som lovar gott inför resan. Ombord har man pyntat från för till akter, det är granris, tomtar och kulor lite överallt. Stämningen är definitivt julig. I restaurangen välkomnas gästerna av personal med röda läppar och söta renhorn, som gör allt för att få alla att trivas.

Det mesta på julbordet är lokalt och tillagat ombord. Det är vackert serverat och allt ser väldigt fräscht och gott ut. Gott är det också. Skinkan är saftig och god, köttbullarna lagom stora och härligt kryddade och Janssons kan vara den godaste vi ätit. För att inte tala om kalvsyltan och lingonsillen som smälter på tungan. Här finns inget negativt att säga, det skulle väl i sådana fall vara att dessertbordet är lite litet. Men allt som ska finnas på ett julbord finns här.

Eckerö Linjens julbord passar den som vill åka på kryssning och äta gott, men inte övernatta. Här bjuds på ett alldeles lagom stort julbord, som dessutom är det billigaste av dem vi testat, 395 kr exkl dryck.

Janssons ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Skinka ⭐️⭐️⭐️⭐️

Köttbullar ⭐️⭐️⭐️⭐️

Sill ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Lax ⭐️⭐️⭐️⭐️

Julstämning ⭐️⭐️⭐️⭐️

Summa: 26


Viking Line Cinderella till Åland (21/11) – Lite lyxigare

Cinderella är mest känd som partybåten nr 1 och så är det, man äter, festar och shoppar. Men det många inte vet är att de bjuder på ett exklusivt julbord ombord, förutom den buffé som de flesta väljer. Inne i restaurangen Seaview serveras ett lyxigare julbord som förutom traditionell julmat även bjuder på mängder med härliga skaldjur. Här är julmaten vackert serverad, servicen är personligare och dukningen smakfull.

Utbudet är lagom stort och allt är fräscht, all den traditionella julmaten finns här men det är skaldjuren som är höjdpunkten. Här finns mängder med olika sillsorter, gigantiska men saftiga köttbullar och fantastiska havskräftor. Här finns inget negativt att säga, mer än att den varm- och kallrökta laxen saknas (men det finns en väldigt god kryddstekt lax istället) och att dessertbordet är lite mindre men godisbordet desto större. Här är härligt julpyntat både i restaurangen och runt omkring på fartyget.

Detta är julbordet för den som önskar lite guldkant till det traditionella julbordet.

Pris: 590 kr exkl dryck

Janssons ⭐️⭐️⭐️

Skinka ⭐️⭐️⭐️

Köttbullar ⭐️⭐️⭐️⭐️

Sill ⭐️⭐️⭐️⭐️

Lax ⭐️⭐️⭐️

Julstämning ⭐️⭐️⭐️⭐️

Summa: 21


Viking Glory till Åbo (22/11) – Finaste fartyget – men var är julkänslan?

Viking Glory är Östersjöns största och nyaste fartyg, här finns potential att ge gästerna en härlig start på julen – men man tappar bort sig lite på vägen. Kanske för att inte ta udden av fartyget elegans? Men nog kan väl man väl pynta även smakfullt, det måste väl inte vara pråligt pynt? Lite mer än en julgran i entrén till restaurangen och små granar där man tar maten skulle vara önskvärt. Nu finns det ingen julkänsla alls i den i övrigt vackra restaurangen.

Det mesta som ska finnas på ett traditionellt julbord finns där, dock varken svensk julskinka, prinskorv eller kall- och varmrökt lax. Dessertbordet är ett av årets minsta av alla på Östersjön. Höjdpunkterna är sill med färskost och Västerbottensost, Janssons och den glödstekta laxen. Men inget sticker ut och med tanke på hur vackert fartyget är så förväntar man sig mer. Vi sa det förra året och vi säger det igen: det är fortfarande en inkörningsfas och vi hoppas på mer julkänsla nästa år.

Viking Glorys julbord är för dem som vill ha ett ganska vanligt julbord, i en elegant miljö och samtidigt få ett härligt dygn på Östersjöns finaste fartyg.

426 kr inkl dryck (vin/öl/läsk)

Janssons ⭐️⭐️⭐️⭐️

Skinka ⭐️⭐️

Köttbullar ⭐️⭐️⭐️⭐️

Sill ⭐️⭐️⭐️⭐️

Lax ⭐️⭐️⭐️

Julstämning ⭐️⭐️⭐️

Summa: 20


Tallink Silja till Helsingfors (Silja Serenade 24/11) – Största dessertbordet

Sedan lång tid tillbaka har Tallink Silja satsat på ett julbord som inkluderar alla. Här finns både svenska och finska julrätter och mycket som passar både vegetarianer och veganer. Fartyget har det största julbordet, även om det är lite mindre än föregående år.

Här är allt vackert serverat med tomtar och pynt bland faten. Vi hittar de traditionella finska lådorna liksom köttbullar, Janssons och julskinka, men den som letar efter lutfisk har kommit förgäves. Här finns heller ingen varm- eller kallrökt lax (däremot varmrökt sik) och bara ett fåtal sillsorter. Allt är gott, men inget sticker ut förutom kalvsyltan och renpajen som är otroligt goda!

Dessertbordet är Östersjöns största med både tårtor, munsbitar, godis, mjukglass och en chokladfontän. Vi klagade lite på julpyntet förra året, i år är det betydligt mer. Här finns numera stjärnor i fönstren, adventsljusstakar i matsalen och julkänslan infinner sig definitivt.

Detta är julbordet för den som vill ha mycket mat, frossa i efterrätter och vara ute lite längre på kryssning.

Pris 573 kr inkl dryck (läsk/öl/vin)

Janssons ⭐️⭐️⭐️⭐️

Skinka ⭐️⭐️⭐️⭐️

Köttbullar ⭐️⭐️⭐️⭐️

Sill ⭐️⭐️⭐️

Lax ⭐️⭐️⭐️

Julstämning ⭐️⭐️⭐️⭐️

Summa: 22


Sammanfattning

Årets första julbord testades ombord på MS Eckerö och satte ribban för alla de andra julborden, ingen annan nådde sedan upp till deras nivå. Eckerö Linjen har det absolut godaste julbordet om man bara ser till maten. Mysigaste julbordet hittar man däremot på Viking Cinderella, särskilt om man väljer det lyxigare med skaldjur. Önskar man mycket mat och massor med goda desserter då är det Tallink Silja man ska satsa på.

På Östersjön finns alltså något för alla, allt beror på hur länge man vill vara borta och vad som måste finnas på julbordet.


Text och bild – Jikitas

Visited 1 109 times, 1 visit(s) today