Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

Haga Schweizeri bjuder på juligt Afternoon Tea

skriv ut
Ända sedan 1915 har NK:s Ljusgård varit en plats för möten och själva navet i Josefs Sachs vision att göra Nordiska Kompaniet till en kommersiell och kulturell teater. Sedan hösten 2019 har Haga Schweizeri erbjudit vackra bakverk och god dryck. Under advent bjuds det på afternoon tea med en touch av jul.

Anna Cardelius och Oscar Målevik startade “Haga Tårtcompani och bageri” för ungefär sju år sedan och för två år sedan flyttade Haga Schweizeri in i Nordiska Kompaniets anrika Ljusgård. Här kan man avnjuta frukost, lunch, och afternoon-tea, samt stanna kvar för en afterwork. Alla godsaker bakas direkt på plats och med så närproducerade produkter som det är möjligt.

Menyn är säsongsanpassad, så under advent bjuds det självklart på afternoon tea med juliga smaker. Det må se ut som en helt vanlig afternoon tea, men här finns en liten bit jul i varje tugga. Allt vackert serverat på trevåningsfat och med mängder av tesorter att avnjuta till gobitarna. Självklart får man fylla på sin tekanna hur ofta man vill och man kan även byta sort om man önskar det.

Längst ner på serveringsfatet finns ljumma smörfrallor som serveras med klassiska tillbehör såsom färskost, smör i små paket och marmelad med smak av lingon och apelsin. På nästa våning hittar man ett urval av små, matiga snittar med bla getost, ansjovis, kanderade nötter och polkabeta, och överst ligger vackra bakelser med smak av saffran, kola, juliga mintkyssar och varsin pralin. Allt är otroligt vackert och ser så smakfullt ut att man nästan inte vill förstöra uppläggningen.

Brödet smälter bokstavligen i munnen. Nybakat varmt bröd kan nog vara det godaste som finns. De små snittarna sitter fint som en lättare middag, innan den vackra efterrätten avnjuts. En välkomponerad trerätters, men i smakportionsförpackning kanske man kan säga. Hittar man en, eller flera, favoriter finns de även som större varianter – i alla fall de flesta.

Det finns ingenting att klaga på. Teet är gott och kommer med alla tillbehör man önskar, godsakerna är vackra och välsmakande. Det kanske ser lite ut på faten, men man blir definitivt mätt och på ett väldigt behagligt sätt. Miljön och den proffsiga personalen är så inbjudande att man gärna stannar länge. Och varför inte? Här serveras ju både frukost, lunch och aw, som gjort för att stanna länge och njuta.

Vi är såklart nyfikna på det där med “Schweizeri” och får veta att det är benämningen på ett café med alkoholservering. Ett glass bubbel går alltså också att få och är en alldeles perfekt start på en afternoon tea, eller kanske som avslut tillsammans med den läckra pralinen. Oavsett så rekommenderar vi varmt att starta julen, eller ta en paus i julshoppingen, med en afternoon tea på Haga Schweizeri. Otroligt mysigt och väldigt gott!

 

 

Text och bild – Jikitas

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today