Du i Fokus
Mat & Dryck

“Guld på rågbröd” är Sveriges bästa macka 2022

skriv ut
“Guld på rågbröd” – så heter Sveriges bästa macka 2022, skapad av Lina Lundqvist från Norrköping. Det stod klart när Sveriges största smörgås-tävling avgjordes i fredags på Stockholmsmässan.

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Årets gyllene vinnarbidrag lyfter fram traditionella smaker där hjortron och varmrökt lax utgör huvudrollerna. Mackans säkra smaksammansättning tillsammans med Linas stora hantverksskicklighet fick juryn på fall.

Efter en intensiv final stod Lina Lundqvist högst upp på pallen med sitt bidrag “Guld på rågbröd”. Mackan har sin grund i ett rustikt rågbröd, täckt av ett smakrikt ärtsmör med pepparrot och citron tillsammans med ärtskott. Den gröna bädden täcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkräm, syltad rödlök, pepprig krasse och små krispiga bitar av bacon. Den enkla kompositionen av traditionella svenska smaker imponerade stort på juryn.

Juryns motivering lyder: 
I årets vinnarmacka finns tydliga traditionella svenska smaker med en spännande twist. Med ett tydligt koncept utmärker sig årets vinnare bäst i sin enkelhet. Det gav juryn ett gyllene tillfälle att utse en riktig guldmacka. Vinnare i Mack-SM 2022 är “Guld på rågbröd” av Lina Lundqvist.

–  Det här var ju verkligen superroligt! Jag har valt att jobba med smaker som jag verkligen älskar, som både är traditionella och enkla. Jag har skapat en macka som jag själv vill ha och tycker om. Den passar perfekt för en vardagsmiddag för att sätta lite extra guldkant på tillvaron. Det ska bli otroligt roligt att fler ska kunna få tillgång att smaka den här mackan, säger Lina Lundqvist från Rodga Spis i Norrköping.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. I årets mästerskap är den hållbara trenden fortsatt stark. Tankegångarna bakom finalisternas bidrag är genomgående tydliga, där ett riktigt gott och närproducerat bröd står som stark huvudrollsinnehavare på samtliga mackor, för att sedan ackompanjeras med smakfulla pålägg i form av grönsaker och bär i säsong. Eller svenskt kött från närliggande skog eller gård.

–  Under tjugo års tid har vi på Sveriges bagare & konditorer arrangerat Mack-SM. För varje år rör sig finalisternas bidrag i ny riktning men en sak är gemensam för varje tävling. Det är de tävlandes hantverksskicklighet och smaksäkerhet, där ett riktigt gott och bra bröd alltid är huvudrollsinnehavaren. Mer mackor på de svenska lunchborden! säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today