Du i Fokus
Resor

Weekenddestinationer i Estland

skriv ut
En undersökning av YouGov på uppdrag av Visit Estonia visar att hela 55 procent av svenska resenärer väljer att göra weekendresor till just Estland under hösten. Här finns mycket att njuta av när temperaturen kryper neråt. 

Vidare visar samma undersökning att 44 procent av de svenska resenärerna är intresserade av att besöka städer under sin utlandssemester. Här listas fem alternativa weekenddestinationer i Estland, bortom landets huvudstad Tallinn, som kan få vem som helst att börja drömma sig bort.

Tartu

Estlands näst största stad Tartu, belägen i sydöstra Estland, är den äldsta staden i hela Baltikum och utsedd till en av de tre kulturhuvudstäderna i Europa 2024. Stadens gamla och populära universitet har bidragit till att teatrar, festivaler och ett rikt kulturliv vuxit fram. Över 20 museum och gallerier finns här och årligen anordnas en stor mängd evenemang såsom Hansadagarna och filmfestivalen Tartuff, vars filmer visas på Baltikums största utomhusbio. Även Estlands Nationalmuseum ligger i Tartu. Museet har fokus på landets kulturella historia och mångfald och har två permanenta utställningar samt världens största samling av föremål från den finsk-ugriska minoriteten. Idag är museet ett känt landmärke på grund av tillbyggnaden från 2016.

Viljandi

Mellan kullar och skogspartier i centrala Estland ligger den gröna och lummiga staden Viljandi, där parkpromenader och natursköna vyer över Viljandi-sjön bjuder in till avkoppling. För den kultur- och historieintresserade finns här mycket att uppleva, såsom Viljandi slottsruiner och konstmuseet Kondascentret. Men staden med omnejd bjuder även på lyx och gastronomiska höjdpunkter. Förläng weekendresan med en övernattning på det exklusiva boutiqehotellet Schloss Fellin och avnjut en lunch eller middag på Café Fellin som nyligen fick ett erkännande i Guide MICHELIN. I Viljandi finns dessutom ett brett utbud av hållbara alternativ för den miljömedvetne, exempelvis i form av helvegansk meny på Villa Maria och den lokala favoriten Green house – förr apotek, idag bageri – som säljer delikata bakverk gjorda helt på ekologiska råvaror.

Haapsalu

Mindre än två timmars bilfärd nordväst om Tallinn ligger Haapsalu – en liten estländsk kurort med desto större charm. Estland är ett land med en stark spatradition som sträcker sig tillbaka över 200 år i tiden och Haapsalu är en av de mest omtyckta destinationerna för just sparesor, behandlingar och avkoppling. Det sägs också att det var just härifrån som den svenska illustratören Ilon Wikland kan ha fått sin inspiration till Astrid Lindgrens sagoböcker och detta kan bland annat ses i den unika spetsarkitekturen runtom i staden.

Pärnu

I sydvästra Estland ligger kuststaden Pärnu. Trots att staden främst är känt för att vara en omtyckt sommardestination finns här mycket att uppleva även under resten av året. Utöver den natursköna strandpromenaden, 1800-talsvillor byggda i trä och flertalet spaanläggningar, ligger här även Museum of New Art, MONA. Museet är ett säkert kort för besökare som vill låta sig överraskas och inspireras av samtida konst. Golf är en annan populär reseanledning när man besöker Pärnu och staden bjuder på golfbanor i världsklass. White Beach Golf, en 18-håls golfbana, ligger intill den vackraste sandstranden i Pärnubukten och Pärnu Golf Bay, rankad till en av de 100 bästa banorna i värden, är ytterligare en favorit i området.

Kuressaare

Kuressaare är den största staden på ön Saaremaa och kallas ofta för solens huvudstad. Enligt det estländska meteorologiska institutet har Kuressaare nämligen flest soltimmar i hela landet. Kuressaare medeltida slott, som stod klart år 1380, är Baltikums bäst bevarade och idag kan besökare utforska slottsområdet samt det tillhörande Saaremaa-museet, vars utställningar spänner över århundraden. En av dessa är “Vikingar före vikingar” som invigdes 21 maj och pågår till slutet av 2022. I utställningen visas bland annat fynden från fartygsgravarna i Salme. Besökarna kan se över 150 originalgravar som hittats i skeppen, tillsammans med en video som visar en rekonstruktion av hur området såg ut för 1300 år sedan.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today