Fläskfilégryta med äpple

skriv ut
4-5 portioner
  • ca 700 putsad fläskfilé
  • 1 stort äpple – Granny Smith
  • 1 gul lök
  • 5 dl grädde
  • 1 buljongtärning – kött
  • 1 kruka persilja
  • 1-2 msk smör- och rapsolja
  • 1/2 dl hett vatten
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Hacka persiljan och ställ åt sidan.

Finstrimla köttet. Hetta upphälften av fettet i en stekpanna och fräs köttet en kort stund. Salta lite. När köttet fått lite stekyta hälls det över i en skål och ställs åt sidan.

Tärna äpplen. Finhacka löken och fräs den i resten av fettet. När löken börjar bli mjuk tillsätts köttet och äpplet. Häll i grädden. Lös upp buljongtärningen i det heta vattnet och häll i även detta i pannan. Blanda om och låt småputtra tills köttet och äpplet är lagom mjukt och såsen har bra konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Dra av pannan från plattan och blanda ner persiljan. Servera med pasta eller ris.

 

För er Viktväktare:

Personliga Points: 19-30 PP för hela grytan, om man använder 1 msk fett och 4%-ig matlagningsgrädde.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita