Du i Fokus
Dryck

Bolla Le Poiane Ripasso 2017 – klassiskt med modern tvist

skriv ut
Mycket har hänt sedan mångfaldigt prisvinnande vinmakaren Christian Zulian anslöt sig till det anrika italienska vinhuset Bolla. Han har hunnit sätta sin specifika, sofistikerade prägel på husets utbud med sin eleganta Bolla Le Poiane Ripasso 2017 .

I Christians värld är det tradition och hantverksskicklighet, i kombination med nyskapande som gäller. Och är ett typiskt exempel på Zulians förmåga att skapa klassiska viner som samtidigt är eleganta och modernt återhållsamma.

Vinhuset Bolla grundades 1883 i den lilla medeltida staden Soave, nära Verona av Abele och Giulia Bolla. Deras äldste son Alberto som hade insett potentialen för röda viner i Valpolicella startade 1931 en vingård i Pedemonte Della Valpolicella, hjärtat av det klassiska vindistriktet. På den tiden var Valpolicella redan känt för att producera röda viner genom metoden ”appassimento” men fokus låg helt på tillverkningen av det söta rödviner så som det varit sedan romarnas tid.

Alberto började snart experimentera med tillverkning av torra rödviner. 1953, i samband med att vinhuset fyllde 80 år, lanserade Bolla den första officiella Amarone Della Valpolicella-flaskan (av druvor som skördades 1950). Idag producerar Bolla vin i fem regioner och mest känt är huset för sina viner från Veneto.

Bolaget har haft olika ägare på vägen och efter ha sålts av amerikanska ägare tillbaka till italienska för några år sedan har man återupptagit sitt ursprungliga fokus på att tillverka kvalitetsviner. Ett avgörande steg på den vägen var att knyta till sig Christian Zulian, en legendarisk vinmakare med sofistikerad smak. Hans filosofi märks tydligt i Bolla Le Poiane Ripasso 2017.

Bolla Le Poiane Ripasso görs på lokala italienska druvsorter. Det innehåller 70% corvina- och corvinone-druvor, 20% rondinella och 10% molinara. Druvorna plockas för hand i oktober och kommer från de bästa vingårdarna som är belägna på böljande kullar, 250 – 350 meter över havet. Vid första jäsningen blir vinet torrt och friskt. Efter några månader genomgår det ytterligare en jäsning med pressrester från Amarone-tillverkningen – vilket adderar till vinets kryddighet och komplexitet. Metoden kallas för Ripasso.

Bolla Le Poiane Ripasso är torrt (sockerhalt 1,5 g/l) eftersom allt socker fått jäsa ut. Det i sin tur gör att vinet inte behöver filtreras och att alla naturliga smaker bevaras. Ett ovanligt tillvägagångssätt i Valpolicella. Vinet lagras på fat i två år och avslutningsvis på flaska i ett år. Tonerna är kryddiga i stilen med inslag av mörka körsbär, nejlika, mörk choklad och viol. Avslutningen är elegant med toner av lakrits och en snygg karaktär från faten.

 Bolla La Poiane Ripasso serveras till chark och hårda lagrade ostar, vilt och annat kött och till sommarens alla goda grillrätter. Vinet kan avnjutas idag men går utmärkt att lagra 2-3 år.

 

Bolla Le Poiande Ripasso 2017

Pris: 119 kr

Nr 22320

 

Text – Marlene Rindå Jikita, bild – Mafioso PR

 

Visited 60 times, 1 visit(s) today