Du i Fokus
Böcker

Sammy Jeridi – hyllad debutant

skriv ut
Sammy Jeridi är den framgångsrika entreprenören som sadlade om och blev hyllad författare. Första boken Ghettokungen kom ut i början av 2020 och blev direkt nominerad till Storytel Awards och det blev uppföljaren också. Nu finns tre böcker i serien och en fjärde är på väg.

Serien om Leon och Ghettosäljarna “drabbar” en på något sätt. Redan första raden fängslar och man måste bara fortsätta läsa. Trots att det är mycket svärta, våld och mörker – men mellan raderna finns även kärlek, driv och drömmar.

Sammy Jeridi är uppvuxen i Solna med invandrade tunisiska föräldrar och hade en ganska tuff uppväxt. Han tränade kampsport och var en av killarna som slogs i Kungsträdgården inspirerad av Staffan Hildebrands Stockholmsnatt.

Mycket av Sammy själv finns i Leon. Hans uppväxt var inte helt enkel och livet mellan två kulturer var svårt. Ändå lyckas han ta sig ur en framtid med kriminalitet och blomstrar istället som egen företagare inom makeup. Han säljer företaget och skriver sin första bok som direkt blir nominerad till Storytel Awards och dessutom går till final.

Ghettokungen är första boken i serien och handlar om Leon som driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han, oavsett vad det handlar om. Verksamheten är “nästan” laglig… Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det “Svenssonliv”, som han själv alltid drömt om. Och för att komma så långt ifrån deras pappa som möjligt.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen att gå i kras. Leon är en man med principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt.

Leon tar ett uppdrag han egentligen inte vill ha, helt enkelt för att ersättningen för uppdraget kan ge det liv han önskar för sin lillebror. Han ska hitta den försvunna miljonärsdottern Julia Falk, men kommer något mycket värre på spåren. I Stockholms verkar en mystisk organisation som är beredd att döda för att bevara sin hemlighet.

Journalisten Izzat Dubois har samtidigt kommit hem till Sverige igen för att skriva ihop sitt livs scoop. Problemet är bara att det finns människor som inte vill att han ska skriva artikeln. När han först kidnappas och sedan lyckas rymma vet han bara en som kan hjälpa honom – Leon Jaziri.

Leon, Stockholms ghettokung, sitter nu på Norrtäljeanstalten dömd för ekobrott. När Prästen, en grå eminens i förorten, kräver in en gammal skuld tvingas Leon rymma för att betala tillbaka den. För man säger inte nej till Prästen.

Leon får ett sjukt uppdrag. Han ska hitta Rommels guld, som enligt ryktet ska vara gömt någonstans i Nordafrika. Till sin hjälp har han ärkefienden Jambolo Jobo. Men det finns ett problem – Jambolo har svurit att döda Leon när de hittat det legendariska naziguldet.

Rappt och spännande

Texten är rapp och handlingen intensiv med oväntade tvister. Leon charmar brallorna av läsaren med sin intelligens och för att han är streetsmart och smälter in i alla sammanhang. Även om karaktärerna är kriminella så är det inte svart eller vitt. Här finns både gott och ont i alla och det är inte glasklart hur var och en kommer att agera eller reagera i olika situationer och det är det som är tjusningen!

Alla tre böcker håller ett högt tempo, är otroligt spännande och ganska blodiga – men där finns även humor, vänskap och kärlek. Enligt författaren har målet varit att läsaren ska känna känslor, vare sig det är skratt, gråt eller ilska. Det har han definitivt lyckats med! Vi vill ha mer och ser fram emot nästa bok i serien.

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today