Du i Fokus
Hälsa & Motion

Känner du dig ofta trött? Orsaker till extrem trötthet

skriv ut
Vanliga orsaker till upplevd trötthet är för lite sömn eller att sömnen inte har varit kvalitativ. Att vara trött ibland hör till det normala, framförallt under stressiga perioder. Men att känna sig trött hela tiden är inte normalt och kan bero på många olika saker, exempelvis bakomliggande sjukdom eller brist på ett vitamin eller mineral. I vissa fall kan det räcka att förändra levnadssättet för att komma i balans, och i andra behöver bakomliggande orsaker utredas och behandlas.

Hjälper inte livsstilsförändringar?
Alkohol, koffein, nikotin och vissa läkemedel kan störa sömnen så att du känner dig trött på dagarna. Om livsstilsförändringar som att börja träna, stressa mindre, försöka sova mer, äta hälsosam mat, dricka mer vatten och mindre läsk, alkohol och kaffe inte räcker är det viktigt att utreda vad ditt problem kan bero på.

Bakomliggande orsaker till extrem trötthet
Exempel på vad som kan ligga bakom onormal trötthet kan vara sömnbrist, blodbrist, diabetes eller vitaminbrist.

Sömnbrist
En normal nattsömn är på mellan 6 och 8 timmar där vissa behöver mer och andra mindre sömn. Om man ofta sover för lite sett till vad man behöver blir man trött, och tröttheten kan också bero på en dålig sömnkvalitet. För mycket negativ stress, spänningar på natten, snarkningar och/eller har sömnapné försämrar sömnkvaliteten.

Symtom på sömnbrist
Symtom på sömnbrist är trötthet, huvudvärk, dålig reaktionsförmåga, koncentrationssvårigheter, sämre minne och viktuppgång.

Diagnos och behandling av sömnbrist
Kraftiga snarkningar med andningsstillestånd borde testas i sömnlaboratorium hos specialist. Dagsljus, bra mat, motion, och mindre stress kan motverka sömnbrist liksom avslappningsövningar, appar för mindfulness och meditation. I vissa fall kan kognitiv beteendeterapi hjälpa. Läkare kan också skriva ut sömnmedicin.

Blodbrist/Anemi
Blodbrist kan t.ex. orsakas av järn eller vitaminbrist, blodförlust eller någon form av kronisk sjukdom och innebär att du har för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna eller för få röda blodkroppar. Innebörden blir att kroppen inte får tillräckligt med syre vilket ofta leder till bland annat trötthet.

Om man får i sig för lite järn kan blodbrist på grund av för lågt hemoglobinvärde (Hb-värde) utvecklas. Järn behövs för att bilda hemoglobinet (Hb) i de röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna ut i kroppen. Järnet tas normalt upp från maten i tarmen. Järnbrist kan uppstå när järnförråden är tomma, men behöver inte leda till blodbrist om Hb-värdet är normalt. Riklig mens, graviditet, veganism eller hård träning kan leda till järnbrist. Nära 25% av kvinnor i fertil ålder har järnbrist och 7–8 procent har blodbrist på grund av järnbristen, ofta utan att veta om det.

Symtom på blodbrist/anemi
Vanliga symtom är konstant trötthet, svårigheter att sova, svaghet, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Även livlöst hår, andfåddhet, yrsel och aptitlöshet kan förekomma.

Diagnos och behandling av blodbrist/anemi
Hb-värdet kan testas via blodprov, liksom ferritin värdet, som mäter kroppens järnförråd. Om järnbrist utvecklats till blodbrist behövs järntabletter eller injektioner. För att motverka järnbrist rekommenderas allsidig mat med fullkornsprodukter, blodpudding, leverpastej, nötkött, fisk, spenat, brysselkål, mandel. C-vitaminrika grönsaker, juice, frukt och bär ökar järnupptaget.

Diagnos och behandling av sömnapné
Sömnkliniker kan ge svar på om du lider av sömnapné. En vanlig behandlingsmetod är någon typ av andningsapparat som hjälper till med andningen under natten.

Diabetes typ 2
Diabetes innebär att insulinet i kroppen inte produceras eller tas upp som det ska, vilket leder till att sockerhalten i blodet påverkas. De vanligaste formerna av diabetes är typ 1 och typ 2. Diabetes typ 2 blir allt vanligare med trötthet och orkeslöshet som tidiga symtom. Många som lider av diabetes vet inte om att de är drabbade. Utöver livsstilsfaktorer som övervikt och låg fysisk aktivitet finns det också en ärftlig faktor som påverkar sjukdomsutvecklingen. Dock är forskarna inte klara över alla samband.

Symtom på diabetes typ 2
Symtom på diabetes typ 2 är hunger, en konstant känsla av törst, trötthet, frekventa toalettbesök (man kissar ofta), viktnedgång, irritation och även i vissa fall synproblem.

Diagnos och behandling av diabetes typ 2
Ett blodprov som mäter blodsockerhalten kan avslöja om du har diabetes. Utöver blodprov tas urinprov för att läkaren skall kunna ställa diagnos. Motion, att undvika socker, läsk, saft, bullar, ljust bröd, alkohol och att äta på regelbundna tider är viktigt för en diabetiker.

Brist på vitamin B12
Vitamin B12 kallas även för kobalamin och behövs t.ex. för att bilda nya röda blodkroppar. Vegetarianer och veganer, dvs. den som äter lite eller inget kött, äter ensidig kost, har en tarmsjukdom eller riklig mens är i riskzonen för att drabbas av vitamin B12 brist. Inflammation i magsäckens slemhinna kan också vara en orsak.

Symtom på vitamin B12 brist
Symptom på vitamin B12 brist är trötthet, depression, hjärtklappning, påverkad balans, irritation, problem med minnet och känselstörningar i kroppen.

Diagnos och behandling av vitamin B12 brist
Ett blodprov kan visa om du lider av vitamin B12 brist. Den bästa behandlingen utöver tillskott av vitamin B12 som tabletter eller via injektion är att äta allsidig kost såsom kött, mjölkprodukter, ost, ägg och fisk.

 

 

Text och bild – Kvix och Medisera 

 

Visited 64 times, 1 visit(s) today