Fiskbullar i kormasås

skriv ut
4 portioner
  • 2 stora burkar fiskbullar i buljong
  • 3 tomater
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 3,5 dl matlagningsyoghurt
  • 1 stor gul lök
  • 5-6 vitlöksklyftor
  • 1 msk currypulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1/2 tsk korianderfrön (malda)
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 krm kardemumma
  • 1 liten röd chili
  • 1 msk riven ingefära
  • 1-2 msk olja (majs- eller raps)
Gör så här:

Blanda alla kryddorna i en skål och ställ åt sidan. Häll av fiskbullarna. Finhacka löken och pressa vitlöken. Tärna tomaterna fint. Kärna ur chilin och finhacka även denna.

Hetta upp en panna, ha i oljan och alla kryddblandningen. Fräs 1-2 minuter. Dra ner värmen och ha i lök och vitlök, fräs ihop med kryddorna under omrörning. Tillsätt yoghurten och låt alltsammans puttra tills det börja få en mörkare färg.

Häll i tomaterna, kokosmjölken, chilin och ingefäran. Dra ner värmen ytterligare, blanda om och låt koka ihop 25-30 minuter. Rör om då och då. Blir såsen för torr kan denna späs med vatten. Ha i fiskbullarna och låt dem koka i såsen 10-15 minuter. Smaka av med salt.

Servera med kokt ris.

 

 

För er Viktväktare:

Personliga Points: 16-31 PP för hela grytan om man tar 1 msk olja, kokosmjölk light och Larsas fettfria grekiska yoghurt. Lägg till PP för ris.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita