Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Mord, hämnd och kärlek i ett infruset Bohuslän

skriv ut
Den har kallats Bohusläns nationalopera. När GöteborgsOperan nu ger Herr Arnes penningar väntar mord, skuld, kärlek, försoning och naturmystik i ett infruset Marstrand.

Ett blodbad äger rum i ett råkallt Bohuslän mitt i mörkaste vintern. En ung kvinna överlever och ställs inför ett dilemma: att följa de dödas vilja och hämnas gärningsmännen, eller ge efter för kärleken? Selma Lagerlöfs ödesdrama i operaform är en förtätad upplevelse som utspelar sig under 1500-talet, i ett fruset Marstrand.

Regissören Mattias Ermedahl tar fasta på de moraliska konflikterna och samspelet mellan natur och människa, vilket speglas i den prisbelönte scenografen Lars-Åke Thessmans drömska scenrum. De månbelysta isarna, på tröskeln till de dödas värld, de levandes trauman och naturmystikens kraft.

– I ett infruset Marstrand uppstår ett gränsland. En sällsam plats där levande och döda möts, och där till slut ett enda återstår: en skuld som obönhörligen kommer att utmätas, säger Mattias Ermedahl.

I rollerna syns bland andra Julia Sporsén, som gestaltar den överlevande Elsallill. Som den döda fostersystern ser vi Sofie Asplund och Anton Eriksson gör rollen som mördaren Sir Archie. Som Torarin får vi se Tomas Lind. Dirigent är Patrik Ringborg, en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter.

För scenografin står Lars-Åke Thessman och för kostymdesignen svarar den lika prisbelönta Ann-Margret Fyregård.

I Gösta Nystroems musik är havet och den bohuslänska kusten närvarande – inte minst i slutscenen då isen lossnar och havets portar öppnas. Libretto av Bertil Malmberg efter Selma Lagerlöfs kortroman. Herr Arnes penningar skrevs som radioopera 1959 och uruppfördes sceniskt på Stora Teatern i Göteborg 1961 (i repris 1975). Våren 2017 gavs Herr Arnes penningar i konsertform på GöteborgsOperan.

 

Herr Arnes penningar spelas på GöteborgsOperans Stora scen 19 februari – 13 mars. Föreställningen är  i ca 2 timmar och 25 minuter, inklusive en paus. Sjungs på svenska med svensk och engelsk textning.

 

Text och bild – Pressmaterial/Lennart Sjöberg

 

Visited 5 times, 1 visit(s) today