Filégryta med champinjoner
4 portioner
- 400 gr putsad fläskfilé eller fläskytterfilé
- 400 gr champinjoner
- 1 stor rödlök
- 1-2 msk olja
- 1 msk vitlökspulver
- 1 msk balsamvinäger
- 2 msk senap
- 1 msk torkad timjan
- 1 msk majsstärkelse’
- 1 dl kallt vatten
- 1 dl grädde
- salt
- peppar
Gör så här:
Halvera och skiva champinjonerna tunt. Hetta upp en panna och fräs svampen. Halvera och skiva löken tunt. Sänk värmen och ha i hälften av fettet i pannan samt löken. Salta och peppra lite lätt. Låt fräsa ihop tills de är mjuka och börjar få färg. Ta upp och ställ åt sidan.
Strimla köttet. Ha ner resten av oljan i pannan, samt köttet och bryn till fin färg. Häll tillbaka champinjoner och lök. Tillsätt vitlökspulver, timjan, balsamvinäger, senap och grädde. Låt koka ihop några minuter.
Blanda ut majsstärkelsen i det kalla vattnet och häll ner även detta i grytan. Låt alltsammans puttra ihop till en lagom konstisens. Spä med pastavatten vid behov. Smaka av med salt och peppar. Toppas gärna med lite färsk persilja.
Servera med pasta (eller ris) och grönsaker.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 15 P för hela grytan om man använder fläskfilé och 4%-ig matlagningsgrädde. 13 P för allt om man istället tar fläskytterfilé.
Points: 15 P för hela grytan om man använder fläskfilé och 4%-ig matlagningsgrädde. 13 P för allt om man istället tar fläskytterfilé.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita